Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині бізнес не реагує на прохання економити електроенергію

Представники енергетики Львівської області та ЛОВА обговорили можливі сценарії, за якими житиме Львів та Львівщина найближчими днями, місяцями в частині електрозабезпечення та постачання під час брифінгу у медіацентрі "Україна" сьогодні, 20 жовтня.
Фото ілюстративне

Перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик наголосив, що ракетні удари по об'єктах енергетики України тривають другий тиждень і кожен може допомогти відновленню роботи електромереж знизивши навантаження. 

"Перше з чим звертався Президент і представники Міненерго, Укренерго: нам потрібно суттєво зменшити споживання електроенергії, щоб забезпечити баланс. Це крок, що залежить від кожного з нас", – сказав Андрій Годик.

Заступник голови ЛОВА відзначив, що комунальні підприємства зменшують використання освітлювальних елементів з метою енергоекономії. Утім місцевий бізнес не реагує на прохання бути більш економними й обмежити зовнішню світлову рекламу, зокрема після завершення роботи закладів та впродовж комендантської години.

"Проте не до кінця зрозуміла позиція бізнесу, які не дослухаються до прохань. Ми зокрема це бачимо в центральній частині, коли в пікові години до 23:00 місто активно освітлене зовнішньою світловою рекламою, попри те, що заклади уже зачинені й не працюють", – сказав він і додав, що комплексне і компромісне рішення влада шукатиме з бізнесом, зокрема торговими центрами. 

Андрій Годик пояснив, що наказ ЛОВА щодо зміни оголошення початку комендантської години на годину пізніше (тепер вона триває з 00:00 до 05:00) зумовлений тим, щоб працівники, які працюють на підприємствах в нічний час, мали змогу добратись до робочих місць не порушуючи вимог воєнного стану.

У випадку, якщо суб'єкти та побутові клієнти понад міру споживатимуть електроенергію, за необхідності відбуватимуться тимчасові вимкнення електропостачання. 

Віталій Федун, головний диспетчер західного регіону НЕК Укренерго, пояснив, чому упродовж наступних двох днів промислові підприємства працюватимуть з використанням обмежених об'ємів електроенергії. 

"Для того, щоб енергосистема України була збалансована і ми не розвинули аварію в блекаут, коли буде повне погашення системи, ми вимушені застосувати зокрема з 7:00 до 22:00 20 і 21 жовтня обмеження по електроенергії й потужності промислових споживачів. Такі графіки розробляють попередньо, вони є погодженні як зі споживачами, так і адміністраціями", – сказав головний диспетчер.

Такі заходи наразі дозволять стабілізували ситуацію і пройти без віялових вимкнень. 

Роман Іванців, технічний директор ПрАТ "Львівобленерго", також зазначив, що для налагодження балансу споживання впродовж доби обленерго публікуватиме графіки аварійних та погодинних вимкнень. У повідомленні буде вказано кількість черг, перелік вулиць населених пунктів, що будуть знеструмлені у випадку критичної ситуації. Такі відключення будуть тривати не більше чотирьох годин в одному місці. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ