Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині люди старшого віку та з інвалідністю розповіли про свою реалізацію

На Львівщині під час форуму «Соціальні послуги підтримки» люди старшого віку та з інвалідністю розповіли про свою реалізацію. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Форум «Соціальні послуги підтримки» став платформою для обговорення та аналізу важливих питань щодо інклюзії та соціальної підтримки, зокрема для людей з інвалідністю та людей старшого віку. Учасниками стали представники громадських організацій, фахівці з різних галузей, урядовці та активісти.

Під час форуму учасники порушили питання створення на Львівщині мережі центрів підтримки таких категорій населення та напрацювання заходів для покращення умов проживання людей у геріатричних установах.

Окрім цього, учасниками панельної дискусії «Жива розмова» стали люди старшого віку, які розповіли про свою реалізацію в житті:

«Я змінив своє життя кардинально після 60. Я б порадив не боятися в будь-якому віці починати щось зі самого початку. Якщо ви відчуваєте, що це ваше, то спробуйте. Не сидіть вдома, а рухайтесь, спілкуйтеся, грайте в шашки чи шахи, спілкуйтеся з людьми. Не бійтеся починати щось нове», – наголосив автор-концептуаліст Орест Сирватка.

«Інваліда з мене роблять бар'єри. Наприклад, у Великій Британії я відчував лише мовний бар’єр, так само було в Нідерландах. Саме за кордоном я почав розуміти національні будівельні норми з побудови безбар’єрного суспільства, які хочу перенести до України. Наша законодавча база вже достатньо добра, але існує потреба в зростанні свідомості та дотриманні нормативів при виконанні будівельних проєктів, щоб уникнути появи нових бар'єрів на нових об'єктах», – зазначив громадський діяч в галузі соціальної політики, прав осіб з інвалідністю, інклюзивності середовища Ярослав Грибальський.

«Я вважаю, що важливо спрямовувати зусилля на три основні напрями. По-перше, нам потрібно підвищувати освіченість суспільства про інвалідність та інклюзію. Люди повинні розуміти, що інвалідність – це не перешкода для повноцінного життя і активної участі в громаді. По-друге, важливо створювати доступні умови в громадських місцях, навчальних закладах, транспорті, щоб кожна людина могла вільно користуватися цими можливостями. По-третє, потрібно вдосконалювати законодавство, спрямоване на захист прав людей з інвалідністю та забезпечення їхньої активної участі у всіх сферах життя. Зі своєї діяльності можу сказати, що важливо також розвивати місцеві ініціативи та сприяти формуванню громадських організацій, які б підтримували та захищали права людей з інвалідністю. Інклюзія – це не лише питання фізичної доступності, але і питання відкритості та прийняття різних життєвих шляхів та можливостей», – розповіла заступниця голови організації «Стрийська міська асоціація людей з інвалідністю» Уляна Вуйк.

Більше про форум читайте за посиланням. Якщо ви не мали змоги відвідати Форум, то в доступі є запис на Youtube

Також на форумі презентували результати дослідження та опитування людей з інвалідністю та людей старшого віку. Їх зробила команда Координаційного центру підтримки цивільного населення та Медико-психологічна волонтерська спільнота. Більше інформації – ТУТ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ