Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині монетизують пільги на транспортні послуги

В березні уряд прийняв ряд постанов і представляє ці постанови як революційний прорив у галузі пасажирського транспорту. Сьогодні ми не можемо стверджувати, наскільки вони будуть ефективні.

Основною проблемою в галузі пасажирських перевезень є питання організації, впорядкування пільгових перевезень. Кабмін прийняв постанову №197, якою хоче впровадити монетизацію пільг на транспортні послуги. Це означає, що люди, які раніше користувалися безкоштовним проїздом у транспорті, з 24 травня повинні оплачувати проїзд, а витрати їхні на користування транспортом мають їм компенсовувати органи місцевого самоврядування.

"Дуже хитра постановка питання. Органи місцевого самоврядування повинні знайти десятки мільйонів гривень для компенсації за пільговий проїзд тим громадянам, які мають таке право згідно з законами України. Але ж пільги надавали не органи місцевого самоврядування, а Верховна Рада. Відповідно, правильним би було, що компенсацію мали би проводити ті органи, які надають право пільгового проїзду, тобто Верховна Рада і Кабмін", - сказав голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

За його словами, позитив у тому, що при монетизації пільг зникне близько 70% скарг, бо фактично буде відсутній конфлікт між водієм і пасажиром. Конфлікт з'явиться зворотній - між громадянином і представниками органів місцевої влади.

Іван Велійка додає: "Жодної копійки ні з обласної адміністрації, ні з міськради не виплачено перевізникам як компенсаційні кошти пільгових перевезень, а ми їх надаємо, ми перевозимо тих пільговиків, яким таке право надане законами України. Сьогодні ми не маємо жодної інформації ні від ЛОДА, ні від ЛМР стосовно того, яким чином вони бачать втілення в життя постанови Кабміну. А вже час приймати якісь рішення і пояснити, як ми будемо працювати з 24 травня".

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ