Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові відтворили події Акту відновлення Української Держави 1941 року

У Львові відтворили події Акту відновлення Української Держави 1941 року. Про це повідомили в пресслужбі ЛОР.

30 червня, на площі Ринок, 10 у Львові в урочистій атмосфері відтворили події 1941 року, коли Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголосила відновлення Української Держави.

У події взяли представники громадських і політичних організацій, влада, депутати Львівської обласної ради теперішнього і попередніх скликань.

Святкову атмосферу на заході створив виступ духового оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та хор “Воскресіння” з міста Винники.

Ведуча заходу розповіла про події 82-річної давності. Текст Акту з балкону будинку “Просвіти” проголосив громадський діяч Юрко Антоняк. Про історичне значення тогочасної події на віче розповів голова Львівського обласного товариство "Просвіта" ім. Т. Шевченка Ярослав Пітко.

“У 20 сторіччі Україна проголосувала незалежність 5 разів і тільки в 1991 році ця незалежність здійснилася, – каже історик, кандидат політичних наук і депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета. – Коли нацистська Німеччина почала війну з тоталітарним Радянським Союзом, з ініціативи Організації Українських Націоналістів похідні групи першими увійшли до Львова, який покинули радянські війська. З ініціативи ОУН була проголошена Незалежність України. На цій площі, на цьому балконі, де ми знаходимось, Ярослав Стецько проголосив Акт відновлення Української Держави. У червні 1941 року українська державність проіснувала недовго. Через декілька днів нацисти або вбили або кинули у концтабори ініціаторів проголошення незалежності, зокрема Ярослава Стецька і Степана Бандеру”.

Акт відновлення Української Держави було проголошено 30 червня 1941 року з балкону будинку товариства «Просвіта» у Львові на площі Ринок, 10. Документом було збережено традицію існування УНР і ЗУНР від часів Визвольних Змагань 1917-21 рр. Рівночасно на башті Князівської гори у Львові було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт українцям і передала благословення митрополита Андрея Шептицького з цієї нагоди. У червні 1941 року, за декілька днів після проголошення відновлення незалежності, українці створити власні органи управління у всіх містах і селах України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ