Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині підтримали ініціативу перейменувати два населені пункти

Профільна комісія підтримала ініціативу повернення селищам Славське та Рудне їхніх історичних назв – Славсько і Рудно.

Наступними рішення про перейменування мають підтримати депутати Львівської обласної ради та Верховної Ради України. Про це повідомляє пресслужба ЛОР. 

17 серпня комісія з питань розвитку місцевого самоврядування Львівської обласної ради підтримала ініціативу Славської селищної ради щодо перейменування смт Славське на смт Славсько та ініціативу мешканців смт Рудне про перейменування селища в смт Рудно. 

Як розповів директор Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Ігор Соляр, відстоюючи назву Славсько, громада селища відмовляється від штучно нав’язаної форми Славське, що утвердилася за радянської влади, і повертає автентичну історично поширену в Галичині модель назв на – сько.

«Щодо назви Рудно, то саме в такому графічному оформленні її фіксують Йосифінська (1785 – 1788 рр.) і Францисканська (1819 – 1820 рр.) метрики. Вважаючи відновлення історичної назви Рудно справедливим рішенням, спростовуємо аргументи про те, що начебто форми з кінцевим –о зросійщені чи рідковживані в українській мові», – сказав Ігор Соляр.

Як зазначив голова профільної комісії Володимир Кирилич, уже зібрано необхідні документи для розгляду проєкту рішень про перейменування цих двох населених пунктів, мешканці яких хочуть повернути свою історичну спадщину. 

“Важливо чути громади й допомагати їм, зокрема щодо встановлення їхнього історичного походження. Адже це, як на мене, і є основою патріотизму. 

Переконаний, процес перейменування – це перший крок, який дасть поштовх до написання історії всіх територіальних громад».

Як відомо, рішення повернути історичну назву селищу Славське селищна рада та мешканці намагались у травні 2020 року, проте тоді ЛОР та ВР України не підтримали рішення достатньою кількістю голосів. Про бажання перейменування смт Рудне в смт Рудно заговорили у червні цього року. Як йшлося в коментарі керівниці відділу Офісу громади Наталі Устименко для “Твоє Місто”,  назва Рудно існувала раніше, але з початком електронного документообігу, приблизно у 2008-2009 роках, почали вносити Рудне. Через накладку в частини мешканців у документах пише Рудно, а в частини – Рудне. Однак всі звикли до історичної назви та хочуть її повернути.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ