Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині понад 10 тис. людей потребують постійних ін’єкцій інсуліну

Станом на 1 жовтня 2015 року у Львівській області налічується 63 511 осіб, хворих на цукровий діабет. З них понад 32 тисячі осіб отримують таблетовані цукрознижуючі препарати, 10,8 тисячі (з яких 606 дітей) потребують постійної замісної терапії інсуліном. Очікувана кількість хворих на цукровий діабет до кінця 2015 року – понад 65 тисяч осіб. Про це повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА з посиланням на головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації з ендокринології Юрія Вендзиловича.

В Україні на 1 січня 2015 року зареєстровано 1 487 150 хворих на цукровий діабет (2,9% чисельності населення). Проте кількість людей з недіагностованою патологією є вищою у 3–4 рази. Останніми роками невпинно збільшується кількість хворих дітей, особливо віком до п’яти років, які потребують лікування препаратами інсуліну.

Відповідно до світової статистики, кожні 13–15 років кількість хворих на цукровий діабет подвоюється. Переважно це стосується кількості хворих на цукровий діабет II типу.

За даними ВООЗ, в економічно розвинутих країнах світу до 4–6% населення хворіє на цукровий діабет. В Європі питома вага таких хворих становить близько 4%.

Визначаючи загрозу, яку становить для людства цукровий діабет, Генеральна Асамблея ООН прийняла 20 грудня 2006 р. Резолюцію про цукровий діабет, відповідно до якої витрати, пов’язані з наданням медичної допомоги хворим, оцінюються більш як у 2–3% загальних видатків з охорони здоров’я; майже 80% припадає  на лікування ускладнень, 20% — на закупівлю цукрознижувальних препаратів і засобів контролю.

За даними Міжнародної діабетичної федерації,  вартість лікування одного хворого хоча б з одним хронічним ускладненням становить в середньому від 6 до 18 тисяч доларів США на рік.

З 2 по 16 листопада 2015 року у Львівській області проходять Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету.    В результаті проведення акції створюються умови для зниження рівня захворюваності насе­лення на цукровий діабет; поліпшення надання кваліфікованої медичної допомоги хворим на цукровий діабет і, відповідно, покращення якості та тривалості їх життя; зменшення кількості ускладнень, що виникли внаслідок захворювань на цукровий діабет (сліпота, ампутація кінцівок, хронічна ниркова недостатність), відповідно і витрат на їх лікування та соціальне забезпечення; створення умов для збереження працездатності та поліп­шення умов лікування хворих на цукровий діабет, збільшення тривалості їх життя, зменшення їх інвалідизації, що неминуче знизить об’єми соціальних виплат таким хворим; проведення навчання з самоконтролю хворих на діабет з тим, щоб зменшити час і, відповідно, витрати на їх перебування в стаціонарі у 2-3 рази; забезпечення раннього виявлення цукрового діабету дозволить зменшити витрати на лікування його ускладнень  у віддаленій перспективі.

Акція спрямована на здійснення профілактичних, психосоціальних, санітарно-освітніх заходів що­до захворюваності населення Львівської області на цукровий діабет.

Протягом Днів профілактики та раннього виявлення цукрового діабету, проведених у листопаді 2014 року, було обстежено 42 611 осіб, виявлено 575 хворих на цукровий діабет.

Лікарі закликають мешканців області визначити рівень цукру в крові, пройшовши обстеження  у поліклініках за місцем проживання, в період проведення акції з 2 по 16 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ