Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

На Львівщині правоохоронець присвоїв авто загиблого іноземця

На Львівщині знайшли автомобіль громадяни на Литви, який приїхав в Україну ще у 2014 році і скоїв самогубство в лісовому масиві неподалік Львова. Про це повідомили в Управлінні внутрішньої безпеки у Львівській області ДВБ НП України.

У 2014 році іноземця знайшли повішеним на Львівщині. Подію кваліфікували як самогубство, тож справу закрили. Однак, через 2,5 роки з’ясувалось, що покійний прибув до України на автомобілі, який після смерті власника зник. Оперативники УВБ поліції області автівку знайшли, як і того, хто її поцупив – колишнього міліціонера.

Наприкінці жовтня минулого року до Головного управління львівської поліції звернулося Міністерство закордонних справ України та Посольство Литовської Республіки в Україні з метою отримання інформації щодо автомобіля громадянина Литви, який помер у Львівській області в 2014 році. Після проведення службового розслідування слідчі поліції не встановили місця знаходження ні зазначеної автівки, ні документів на неї, і направили висновок до прокуратури області.

За фактом зникнення особистого майна іноземця обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за ст.367 (Службова недбалість) КК України, а згодом звідти було надіслано доручення до Управління внутрішньої безпеки львівської поліції на з’ясування обставин подій. Оперативникам УВБ вистачило кілька днів, щоб встановити, куди подівся автомобіль литовця і, хто його собі привласнив.

Виявилось, що навесні 2014 року до с. Підгірне Пустомитівського району Львівської області приїхав 33-річний громадянин Литви на своїй автівці «Міцубісі» та зупинився в одному з місцевих готелів. Однак через два тижні тіло чоловіка знайшли неподалік, у лісосмузі. За висновком судмедекспертизи смерть наступила внаслідок механічної асфіксії. Слідчий відділ Пустомитівського райвідділу міліції розпочав за ст.115 (Умисне вбивство) КК України кримінальне провадження, але через кілька місяців було винесено постанову про закриття справи, у зв’язку з відсутністю у діянні складу злочину. Проте, у матеріалах провадження були відсутні будь-які документи на транспортний засіб самогубці.

Одночасно з цим внутрішній безпеці вдалося з’ясувати, що 40-річний підполковник міліції, який на той час обіймав посаду начальника слідчого відділу зазначеного райвідділу, таємно перегнав автомобіль іноземця на територію господарської частини підрозділу. Потім посадовець звернувся до свого рідного брата, який теж працює правоохоронцем, з проханням поставити автівку на подвір’ї його власної садиби. Походження іномарки ві6н не пояснив. В 2015 році підполковник звільнився з органів за станом здоров’я, сподіваючись, що про чужий автомобіль ніхто не згадає.

Але у ході санкціонованого обшуку за місцем проживання меншого брата колишнього міліціонера працівники УВБ та прокуратури Львівської області «Міцубісі» знайшли та вилучили.

На теперішній час вирішується питання про перекваліфікацію кримінального провадження, розпочатого за фактом службової недбалості, на перевищення влади або службових повноважень та незаконне заволодіння транспортним засобом. Також готуються матеріали про повідомлення підозри причетним до цієї справи правоохоронцям. Триває слідство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ