Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині презентують результати проєкту з оцифрування найстарішої датованої дерев’яної церкви України

1/2
У Старій Скваряві презентують результати проєкту з оцифрування найстарішої датованої дерев’яної церкви України та її іконостасу

24 жовтня о 12.00 у селі Стара Скварява відбудеться презентація проєкту «Музей “Староскварявський іконостас XVI-XVIII ст.”: оцифрування пам’ятки, створення інклюзивної експозиції», що став результатом роботи Львівського музею історії релігії за підтримки Українського Культурного Фонду. У межах проєкту було створено 3D модель та віртуальний тур храмом Святого Архистратига Михаїла – найстарішій датованій дерев’яній церкві України. Про хід проєкту, оцифрування пам'яток, літню школу іконопису, зйомки фільму та створення інклюзивної експозиції розкаже директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць. 

У рамках проєкту було створено сучасну інклюзивну музейну експозицію, що враховує потреби різних цільових аудиторій: у музеї розмістили нові інформаційні банери із QR-кодами, збільшеними копіями ікон верхнього ряду іконостасу. Створено авдіогід українською та англійською мовами.

Поряд з оцифруванням об'єктів в рамках проєкту відбулася Літня школа іконопису для місцевих школярів та молоді і дітей внутрішньо переміщених осіб, під час якої учасники малювали ікони за мотивами музейного іконостасу. 

Окрім цього командою проєкту створено короткометражний документальний фільм про Староскварявський іконостас та перебіг проєкту з його оцифрування.

Створення віртуального туру, покращення доступності експозиції, проведення освітньої програми та створення фільму в рамках проєкту покликані сприяти збереженню та популяризації української культурної спадщини.

Музей «Староскварявський іконостас XVI-XVIII ст.» – філія Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський музей історії релігії». Музей у Старій Скваряві відкрито у 2015 році. Відкриттю передувала багаторічна реставраційна, дослідницька та пам’яткоохоронна робота: у 1990-х роках ХХ ст. почалася реставрація ікон, деякий час іконостас експонувався в приміщенні «Львівського музею історії релігії», проте інтер’єр музею не давав можливості експонувати іконостас в цілості. Здійснена у 2010-2015 роках реставрація церкви Святого Архистратига Михаїла та дослідження, котрі передували реставрації, дали можливість стверджувати, що церква є найстарішою датованою дерев’яною церквою України і походить з 1508 року, що засвідчено написом на північній стіні храму. Розміщення іконостасу в храмі, у якому він перебував початково, і відкриття музею дало можливість бачити комплексний твір в автентичному інтер’єрі, де пам’яткою є не лише іконостас, але й приміщення в якому він експонується. Найцінніша частина іконостасу – ікони Перемиської іконописної школи XVI ст., а також імовірно роботи відомого українського іконописця доби бароко Івана Рутковича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ