Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині провели рейд лісгоспами

Лісове господарство Львівщини чекають кадрові зміни та докорінні реформи. Інакше незаконні рубки та вимирання дерев у лісах регіону не зупинити. Про це заявив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. Повідомила прес-служба Львівської облради.

За його словами, розібратись в ситуації і дати рецепт вирішення проблем повинна робоча група із депутатів ЛОР та представників виконавчої влади області. Учора члени групи побували у низці лісових господарств Львівщини.

«Проблем багато, але, упевнений, ми їх вирішимо шляхом реформ та жорстких заходів.  Будемо працювати і, гадаю, на сесії 27 вересня ми вийдемо на комплексне рішення», - зазначив після виїзду заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

За його словами, на Львівщині працює 3 військових лісгоспи, 18 державних і 18 лісгоспів комунального підприємства «Галсільліс». І якщо на державну структуру у ЛОР вплив не значний, то в комунальному буде проведено кадрові зміни. «Галсільліс» - це суб’єкт господарювання  ЛОР і ми в праві давати оцінку його роботі. Буде прийнято  управлінське рішення. Неефективні керівники повинні поступитись нагрітим місцем тим, хто знає ліс і здатен його привести до ладу.  Якщо ж брати державні лісгоспи, то, якщо у нас будуть певні застереження по кадрах, ми будемо звертатись у вищі інстанції, які мають відповідні повноваження», - наголосив Володимир Гірняк.

Робоча група побувала також у кількох державних та комунальних лісгоспах Сколівського та Турківського районів, у розсаднику. Завітали і до військового лісового господарства, з яким у обласної влади чимало клопоту. «Військовий лісгосп Сколівщини взагалі підпорядкований Івано-Франківську. Наша обласна рада вже підготувала  і проголосувала звернення, в якому ми апелюємо до Мінекології, Міністерства АПК, до ЗСУ з тим, аби ці ліси були передані нам на баланс. Коли приходять люди, громадські активісти зі скаргами на вирубку та недогляд, вони йдуть до обласної влади, а ми розводимо руками, бо не можемо вплинути на процес. Так не повинно бути! Треба проводити реформи, зрозуміло, що виважені - в лісовій галузі Львівщини працює близько 50 тисяч людей, тож і їх інтереси треба врахувати. Але це не означає, що ми дозволимо і надалі процвітати незаконним вирубкам і підпільним лісопилкам. Зараз розробляємо механізми як зупинити  весь цей бардак», - наголосив Володимир Гірняк. Та додає – виступатиме за децентралізацію в управлінні лісової галузі, адже сьогодні керівництво держлісгоспу області призначає виключно Київ на свій розсуд, натомість обласна  влада ніяк не впливає на процес.

Робоча група піднялась на гору Маківка, де сьогодні відбувається масове всихання дерев. В першу чергу – карпатської смереки. Сьогодні фахівці всебічно вивчають проблему Маківки, тож, каже Володимир Гірняк, «рубати з плеча» ніхто не буде, але й залишати насадження гори на поталу хворобі не можна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ