Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині розпочалася акція "Дні профілактики патології шийки матки"

На Львівщині, сьогодні, 3 жовтня, розпочинається двотижнева акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок». Відтак, мешканок області закликають пройти безкоштовні обстеження у своїх поліклініках, аби попередити ці серйозні захворюванняПро це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Як зазначив заступник генерального директора КЗ ЛОР «ЛОРЛДЦ» з лікувальної роботи Орест Тріль, для запобігання і своєчасного виявлення передпухлинних станів та онкопатологій органів жіночої репродуктивної системи, важливими є систематичні профілактичні огляди.

“У дні акції особливо закликаємо жінок пройти такий вид обстеження як цифрова мамографія, записатись можна у міжрайонних скринінгових центрах, які мають сучасне обладнання і розташовані у Львові, Дрогобичі, Червонограді, Самборі, Стрию. Запис на дослідження у ці скринінгові центри може провести сімейних лікар та ваш акушер-гінеколог”, - наголосив Орест Тріль.

За словами медиків, обстеження на виявлення раку шийки матки необхідно проходити жінкам з 18 років, на рак грудної залози із 45 років.  

“Якщо жінка здорова і з середнім ризиком, то задля профілактики  варто проходити обстеження один раз на три роки як на виявлення раку шийки матки так і грудної залози”, - додав Орест Тріль.

Одним із основних факторів ризику виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини.

“Найбільшим фактором ризику є наявність вірусу папіломи людину, для раку шийки матки найбільш агресивний 16-18 тип. Також куріння, вживання імунодепресантів, стан самої імунної системи. За минулий рік на облік з пухлиною шийки матки стали 261 жінка, наймолодша пацієнтка віком 24 роки, найстарша 86 років”, - зазначила  експерт департаменту охорони здоров’я з онкогінекології Світлана Струк.

Зазначимо, минулоріч під час акції «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок» обстежили близько 50 тис жінок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ