Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині стартує проект протидії туберкульозу

23 березня, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, на Львівщині стартував проект «Покращення доступності послуг з протидії туберкульозу шляхом активізації місцевих громад та використання потенціалу АКСМ-стратегії», повідомила прес-служба ЛОО ЛСПУ.

Метою проекту є посилити функцію церков як партнера з охорони здоров‘я та долучити їх ресурс для активізації діяльності місцевих громад з протидії туберкульозу. Проект тривалістю 12 місяців впроваджується Львівською обласною організацією Ліги соціальних працівників за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Посилення контролю за туберкульозом в Україні».

«Туберкульоз – це проблема багато в чому соціальна. Покінчити з епідемією туберкульозу не можливо зусиллями одних лише медиків. Не даремно слоганом цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом ВООЗ оголосило «Об'єднуймось, щоб покласти край туберкульозу!". Агентство США з міжнародного розвитку підтримує цей підхід. Наші проекти з контролю за туберкульозом працюють на всіх рівнях від національного до місцевого і залучають максимальний спектр стейкхолдерів до протитуберкульозних програм,» - говорить Еріка Вайтек, старший радник з питань туберкульозу Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні.

КартлосКанкадзе, керівник проекту USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні»: «Проект, який розпочинає Ліга соціальних працівників, видатний тим, що в ньому задіяні не тільки медики, а місцева влада, соціальні працівники і релігійні громади. Це унікальний потенціал не лише донести до людей усвідомлення, що туберкульоз – це загроза для кожного, а й побороти численні міфи, стигму і дискримінацію навколо цього захворювання. Адже багато людей не звертаються за діагностикою або не лікуються лише тому, що бояться, що скажуть їх знайомі, якщо дізнаються про їх діагноз. За ті століття, що люди хворіють на туберкульоз, ця хвороба обросла тисячею міфів і страхів. Насправді ж, для сучасної медицини туберкульоз - цілком виліковне захворювання. І дуже важливо, щоб це розуміли всі члени громади. Щоб кожен робив від нього залежне, щоб працювали три речі: швидка діагностика, ефективне лікування, підтримка і допомога тим, хто хворіє або перехворів на туберкульоз».

Реалізація проекту «Покращення доступності послуг з протидії туберкульозу шляхом активізації місцевих громад та використання потенціалу АКСМ-стратегії» сприятиме консолідації зусиль органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, неурядових організацій, релігійних об’єднань та благодійних фондів у протидії туберкульозу. Проект передбачає активізацію інформаційно-просвітницької роботи, подолання стигми і дискримінації по відношенню до людей, які лікуються від туберкульозу або перехворіли на це захворювання раніше, залучення ресурсів релігійних громад, благодійних і донорських коштів та заохочення груп ризику пройти обстеження на туберкульоз, а тих, хто розпочав лікування – повністю завершити призначений лікарем курс.

Проектом будуть охоплені усі 20 районів та 9 міст обласного значення Львівської області. Найактивніша проектна діяльність зосередиться у місті Львові, а також у Перемишлянському районі та місті Дрогобичі, де вже існують спеціалізовані дорадчі органи при райдержадміністрації та міськвиконкомі, проводились навчальні семінари, публічні дебати та громадські слухання. Ще два райони, що будуть найбільш активно залучені до проекту: Сокальський (Львівсько-Волинський вугільний басейн з притаманними йому професійними хворобами органів дихання шахтарів та неблагополучними соціальною і криміногенною ситуаціями) і Сколівський (віддалений гірський район). У цих містах і районах будуть проводитись кущові заходи, участь у яких зможуть взяти представники решти районів та міст обласного значення.

Проект розпочався підписанням Меморандуму про здійснення спільних дій у сфері протидії туберкульозу у Львівські області. Підписали документ учасники розширеного круглого столу: представники громадськості, церков, департаменту охорони здоров’я, департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, науковці, лікарі-фтизіатри, соціальні працівники, депутати місцевих рад.

***

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом, що, відповідно до рішення ВООЗ, відзначається по всьому світу з 1993 року. В Україні Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз відзначається згідно з Указом Президента України № 290 від 22 березня 2002 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ