Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині триває боротьба з борщівником Сосновського

На Львівщині станом на середину червня площі поширення борщівника Сосновського порівняно із попереднім роком зменшилися на 269,1914 га, зокрема із 1132,712 га у 2015 р. до 863,5206 га, повідомили у Департаменті екології Львівської ОДА.

Найбільші території, де проріс у 2016 році борщівник, є в Старосамбірському та Дрогобицькому районах. Площі проростання якого займають більше 100 га. У Городоцькому та Буському районах площі поширення борщівника становлять менше 2 га.

Найкращі результати боротьби із борщівником Сосновського спостерігаються у межах Бродівського, Буського, Городоцького, Турківського та Яворівського районів. Службами районів проведено роботу із знешкодження рослини на всіх площах, де зафіксовано її проростання.

Скошування ручним або механічним способом – один із найпоширеніших заходів боротьби із борщівником Сосновського у згадуваних районах, адже він не потребує великих фінансових затрат. Проте, скошування лише призупиняє його поширення і не знищує рослину повністю, а насіння дозріває навіть тоді, коли стебло зрізане.

У Мостиському, Сколівському та Кам’янка-Бузькому районах проведено роботи лише на 5,45%, 13,31 % і 15,22 % території від загальної площі поширення відповідно. Варто зазначити, що у межах Жидачівського (17,3 га) та Дрогобицького (0,03 га) районів на площах, де раніше ріс борщівник, вирощують зернові та бобові культури, тим самим не даючи можливості йому прорости знову.

Загалом в межах області роботи щодо боротьби із борщівником Сосновського проведено на площі 556,67 га.

Довідка.

Борщівник Сосновського багаторічна отруйна рослина, яка у кінці червня-початку липня знаходиться у активній фазі цвітіння, яка може тривати і 30-40 днів. Стебла, листя і квіти борщівника містять фуранокумарини. Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Тобто досить торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце — і опік вам гарантований. Реакція в результаті опіку починається не відразу, а через кілька годин. Найсильніші опіки борщівник спричиняє при контакті з вологою шкірою в сонячні дні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ