Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині тривають онлайн-семінари для директорів щодо формування шкільного меню

Із січня 2022 року усі заклади загальної середньої освіти мусять перейти на нові норми харчування, затверджені Кабінетом Міністрів України. З огляду на велику кількість питань щодо організації харчування, своїм досвідом із керівниками шкіл ділиться директор Жовтанецького опорного закладу Жанна Король.
Фото ілюстративне

Про це інформує Департамент освіти і науки Львівської ОДА.

Навчання уже пройшли директори Стрийського, Дрогобицького та Самбірського районів. Днями до семінарів долучились директори шкіл Червоноградського району.

«У керівників шкіл виникає багато запитань: як використовувати рецептурник Євгена Клопотенка, як забезпечити енергетичну цінність страв, як облаштувати харчоблоки, як дотриматись всіх вимог. Організовуючи такі семінари, ми прагнули зробити їх прикладними та практичними. Жовтанецький опорний заклад пройшов уже цей шлях та може поділитись своїм досвідом у цьому процесі», - розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.

Під час онлайн-тренінгів директорів навчають складати чотиритижневе меню, працювати із нормативною базою, залучати до зміни харчування батьків та дітей, а також звертати увагу на те, що в школі можна і треба покращити, а що залишити незмінним.

«Ми уже два роки харчуємо наших школярів по-новому. Зараз гарячим харчуванням школа забезпечує майже сім сотень дітей в опорній школі та у філіях. За все, що лягає на тарілку дітей, відповідальний директор, тому він зобов’язаний знати, читати та розуміти меню, незалежно від того, хто його розробив. Вам буде легше якщо ви будете знати як формується меню. Свого часу, визнавши, що є проблеми із харчуванням дітей, нам стало зрозуміло, що потрібні зміни, адже багато їжі просто опинялось у смітнику. Якщо є кілька проблемних питань одним треба пожертвувати. Це готовність йти на компроміс, заради збереження основної мети. Вкрай важливою є підтримка батьків. Ризики були, але батьки були про це попереджені. Після того, як ми узгодили меню з батьками, відбулись дуже позитивні зміни. Харчування важлива складова роботи школи, тож ми, директори, повинні приділити йому багато уваги», - звернулась до керівників шкіл директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король.

Законодавством визначено три форми харчування : кейтеринг, аутсорсинг та власна їдальня.

До слова, цього тижня у Львові відбудеться регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування», на якому заплановано провести тематичні панелі та дискусії щодо впровадження та контролю нових норм харчування, безпечності та якості як основи реформи системи шкільного харчування, а також проєктного підходу до переобладнання закладів освіти тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ