Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

На Львівщині встановили День вшанування пам’яті примусово виселених українців із Закерзоння

Сьогодні, 17 квітня, під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати встановили на Львівщині День вшанування пам’яті примусово виселених українців із території так званого Закерзоння, який відзначатиметься щорічно в другу неділю вересня. «За» проголосувало 54 депутати.

Профільний департамент Львівської ОДА  повинен протягом місяця напрацювати план заходів із відзначення Дня вшанування пам’яті примусово виселених українців із території так званого Закерзоння.

Також депутати рекомендували районним радам, міським радам міст обласного значення, радам об’єднаних територіальних громад на місцевому рівні прийняти аналогічні рішення.

Довідка:

Закерзоння – публіцистична назва для означення пасма крайньозахідних українських етнічних територій, розташованих на захід від сучасного польсько-українського кордону, що за підсумками Другої світової війни увійшли до складу Польщі.

Термін почали вживати ще у міжвоєнний період. У період радянської окупації України (так званих «других Совєтів») поняття «Закерзоння» з ідеологічних причин не використовували, проте воно продовжувало активно вживатися у середовищі української еміграції, особливо, у США та Канаді, де перебувало багато виселенців та підпільників із теренів Закерзоння. (За матеріалами Вікіпедії).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ