Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині за рік другий випадок захворювання на малярію

У Львівській області вже вдруге протягом 2016р. зареєстрований випадок захворювання на малярію. Житель м. Львова, який прибув із Гани, де працював експедитором з вересня 2015р. по вересень 2016р, захворів на тропічну малярію. Повідомили в ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Зі слів хворого відомо, що під час перебування у Гані малярією хворів неодноразово, лікувався самостійно.

Перші симптоми цього захворювання розпочались на початку листопада 2016р.(після повернення  в Україну), коли хворий відчув погіршення загального стану здоров’я, головний біль. В подальшому стан хворого погіршився, спостерігалось підвищення температури тіла до 40 ºС, озноб, пітливість.

У зв’язку з даними скаргами хворий звернувся за меддопомогою. Об’єктивно при зверненні: температура тіла 40 ºС, загальний стан середньої важкості, скарги на загальну слабкість, пітливість, біль голови. Шкірні покриви бліді, склери субіктеричні, ротоглотка гіперемована, язик сухий, обкладений білим нальотом, мигдалини не збільшені, рихлі, чисті. Дихання жорстке, ослаблене в нижніх відділах. Серцеві тони приглушені, ритмічні.

При дослідженні препаратів крові в паразитологічній лабораторії ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” виявлені збудники тропічної малярії (P.falciparum).

Хворий госпіталізований, йому призначена комплексна специфічна та патогенетична терапія.

Попередній випадок завезеної тропічної малярії у Львівській області зареєстрований у січні поточного року у жителя м. Радехова, який прибув з Конго. Загалом за останні 20 років у Львівській області зареєстровані 32 випадки захворювань на малярію, у тому числі на тропічну – 17 випадків, з яких 1 – летальний.

Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є найпростіші організми (плазмодії малярії), що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів, яких і на теренах нашої області є чимало (виплід їх здійснюється в занедбаних водоймах – тільки у Львові їх понад 20). Хвороба дуже поширена в країнах з тропічним кліматом, проходить з тяжким перебігом, загальним нездужанням, нападами ознобу, високого підвищення температури, порушеннями з боку нервової та інших систем організму. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитися смертю.

Безперервний ріст міграційних процесів, а також високий рівень захворюваності на малярію в тропічних країнах призвели до неминучого росту захворюваності на малярію (всі випадки класифікуються як завезені) впродовж останніх років в Україні.

За даними ДЗ “Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України”, у 2015 р. зареєстровано серед цивільних громадян 51 випадок завезеної малярії з 3 летальними наслідками від тропічної малярії, з яких громадянами України було завезено 45 випадків, іноземцями – 6.

З метою запобігання захворювання на малярію та інші тропічні хвороби наполегливо рекомендується перед виїздом до тропічних країн звертатись до лікаря терапевта, інфекціоніста за місцем проживання для призначення специфічної профілактики.

Окрім цього, необхідно подбати про захист від укусів комарів, враховуючи періоди їх нападу на людину: увечері, в сутінках, вранці – перед сходом сонця. У цей період слід одягати вбрання, яке закривало б відкриті частини тіла та змастити їх засобами , що відлякують комарів (репелентами).

Тому всім, хто впродовж останнього року-двох перебував у тропіках, при будь- якому захворюванні з найменшим підвищенням температури тіла слід негайно звернутися до лікаря, оскільки надзвичайно важливо розпочати лікування в перші години захворювання, щоб усе не закінчилось трагічно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ