Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Магнітського завели нову посмертну справу

Проти Сергія Магнітського, юриста інвестфонду Hermitage Capital, який помер у 2009 році в слідчому ізоляторі у Москві, заведено нову кримінальну справу про розкрадання 5,4 млрд рублів.

Як повідомляє прес-служба Hermitage Capital, МВС відкрило другу посмертну кримінальну справу 13 січня, передає Бі-бі-сі.

"Незважаючи на спроби родичів Сергія Магнітського оскаржити дії посадовців МВС в суді, посмертне переслідування Сергія Магнітського триває. При цьому родичам Магнітського рішенням голови Тверського суду Солопової відмовлено в доступі до матеріалів справи", - стверджується у повідомленні фонду.

У липні 2013 року Тверський суд Москви визнав голову Hermitage Capital Вільяма Браудера і покійного Сергія Магнітського винними в ухиленні від сплати податків за незаконною схемою.

Кримінальну справу стосовно Магнітського суд припинив у зв'язку з його смертю, а Браудера, який знаходиться за кордоном, заочно засудили до дев'яти років колонії загального режиму.

Мати Сергія Магнітського Наталя неодноразово виступала проти суду, заявляючи, що її син був замучений в СІЗО, а суд є спробою обілити винних в його загибелі.

Незадовго до арешту Магнітський звинуватив групу російський міліційних чинів і податкових інспекторів у тому, що вони за допомогою викрадених документів декількох фірм Браудера вкрали з держбюджету 5,4 млрд рублів ($230 млн) шляхом відшкодування ПДВ.

У 2008 році Магнітський був заарештований. У 2009 році він помер після 11 місяців перебування за гратами.

Глава Hermitage Capital Вільям Браудер, а також правозахисники - у тому числі Рада з прав людини при президентові Росії - неодноразово заявляли, що Магнітський міг померти від побоїв і позбавлення його медичної допомоги.

Його арешт і смерть викликали міжнародний протест. США прийняли Акт Магнітського, який передбачає заборону на в'їзд у США чиновникам, причетним до цієї справи.

ukrinform.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ