Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Медведчука відкрили справу про держзраду та сепаратизм

Генеральна прокуратура України внесла відомості до ЄРДР про вчинення Медведчуком В.В. кримінальних правопорушень. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила речниця Генпрокуратури Лариса Сарган.

"5 лютого 2019 року Генеральною прокуратурою України за зверненням народного депутата Тетерукf Андріz до ЄРДР внесені відомості про вчинення Медведчуком В.В. кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.110 КК України та ч.1 ст.111 КК України", написала речниця.

Лариса Сарган також додала: "Глава проросійської організації "Український вибір – право народу" і глава політради партії "Опозиційна платформа – за життя" Віктор Медведчук зробив гучну заяву на партійному з’їзді 29 січня 2019 року в м. Києві, заявивши про необхідність утворення так названого "автономного регіону Донбас" з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України. Його план–концепція передбачає утворення на Донбасі автономного регіону "Донбас" у складі України. Він вважає, що такі домовленості по статусу Донбасу можливо досягти в чотирикутнику Київ-Донецьк-Луганськ-Москва".

"Враховуючи, що відповідно до ст.1 Конституції України, Україна є унітарною державою, територіальний устрій закріплено у ст.133 цього Закону, а також те, що Російська Федерація шляхом забезпечення самопроголошених Донецької та Луганської народних республік (ДНР, ЛНР) живою силою, озброєнням та іншими матеріалами проводить агресивні дії стосовно України, проголошення концепції утворення автономного регіону Донбас сприяє законодавчому закріпленню тимчасово окупованої території всупереч Основному Закону та надає іноземній державі допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, в тому числі і інформаційної підтримки", - зазначила речниця.

Лариса Сарган написала: "За таких обставин, в діях Медведчука В.В. вбачаються ознаки злочинів, передбачених ч.1 ст.110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) та ч.1 ст.111 КК України (Державна зрада)"

"На даний час існує реальна загроза насильницького відторгнення тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей від України. А тому заклики проголошені на партійному з’їзді (ідеальна сукупність, коли одні і ті ж дії особи складають відповідальність за двома статтями КК України, двома складами злочинів)", - додала вона.

В даному випадку проголошено заклики до зміни меж території України і одночасно надається допомога Російській Федерації у проведенні підривної діяльності проти України, підтримується агресивна діяльність та сепаратистські настрої.

"У діях Медведчука В.В. містяться склади злочинів, передбачені ч.1 ст.110 КК України, а саме: умисні дії, вчинені з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, тобто публічні заклики, а також ч.1 ст.111 КК України – державна зрада у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України", - зазначила речниця.

Матеріали кримінальних проваджень будуть передані до Служби безпеки України за підслідністю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ