Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Південноукраїнській АЕС розпочала роботу постійна місія МАГАТЕ

Інспектори агентства залишаться на ПАЕС для безперервного контролю і моніторингу ядерної та радіаційної безпеки.
Південноукраїнська АЕС / фото з відкритих джерел

Про це генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив 16 січня під час зустрічі команди Міжнародного агентства з атомної енергії разом з Міністром енергетики України Германом Галущенком, президентом ДП «НАЕК «Енергоатом» Петром Котіним і в.о. Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олегом Коріковим, повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".

Рафаель Гроссі відзначив, що по два представники організації найближчим часом розпочнуть працювати на всіх атомних станціях України.

«Враховуючи ризики, які тягнуть за собою воєнні дії на території України, ми прийшли до необхідності розміщення постійних місій МАГАТЕ на кожному українському ядерному об’єкті», – сказав він.

Запит на таке розміщення, нагадав він, надійшов від Президента України та Міненерго.

Герман Галущенко наголосив, що експерти Агентства аналізуватимуть вплив російських військових ударів по енергетичній інфраструктурі України, а результати поширюватимуть для всієї світової спільноти.

Петро Котін також зазначив, що присутність постійних місій МАГАТЕ на українських станціях допоможе захистити наші атомні об’єкти від можливих провокацій з боку росії.

«Ми вже бачили ці провокації: фіксувались і прольоти ракет в небезпечній близькості від ядерних реакторів, і безпілотник-шахед безпосередньо над Південноукраїнською атомною станцією, і падіння ракети на її майданчик, за 300 метрів від енергоблока. Присутність інспекторів МАГАТЕ має стримати рашистів від вчинення подібних дій», – сказав президент Енергоатома.

Нагадаємо, восени експерти Міжнародного агентства з атомної енергії прибули до тимчасово окупованої Запорізької АЕС. І відтоді на станції працює постійна місія МАГАТЕ, яка контролює ситуацію в умовах постійних обстрілів ЗАЕС російськими військовими.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ