Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На початку 2008 року буде представлено оновлений Генеральний план міста – Юрій Криворучко

На початку 2008 року буде представлено оновлений Генеральний план Львова на 20-25 років. Про це «Гал-info» повідомив начальник управління архітектури міста Юрій Криворучко. «Формально це є коригування вже існуючого генерального плану розвитку міста. Діючий генеральний план міста було затвердженого ще в 1993 році Кабінетом міністрів України, але після того відбулося чимало якісних змін, зокрема з‘явився ринок землі та нерухомості, тому виникла потреба його коригувати. Ми плануємо, що вже на початку 2008 року його буде представлено сесії міськради, громадськості, буде дана експертна оцінка і потім його подадуть на затвердження КМУ», – каже Юрій Криворучко.
Серед факторів, що викликають необхідність корегування Генплану, Криворучко називає брак територій в місті для житлової та комерційної забудови та неузгодженість кордонів міста. «Львів на відміну від німецького Штутгарта, польського Кракова, Вроцлава, французького Бордо та інших європейських міст, з приблизно однаковою зі Львовом кількістю мешканців, має в 4 рази менше територій, тому треба розширювати межі міста та раціонально використовувати території, які є в його межах, зокрема землі нині не діючих виробничих гігантів. Але тут ми стикаємося з проблемою територіального егоїзму місцевого самоврядування. Був прийнятий закон, згідно з яким місцеве самоврядування сіл отримало право розпоряджатися землями. Але одна справа, якщо це село, наприклад, біля Турки, інша справа, якщо це приміське село біля Львова, яке самостійно хоче розпоряджатися землями, які належать їм, але водночас входять в межі міста або безпосередньо примикають до Львова», – говорить Криворучко.
Серед пріоритетів нового Генерального плану Львова, як зазначає Криворучко: розвантаження міста від транспортних потоків з тим, щоб у майбутньому центр міста став пішохідною зоною, упорядкування «зелених» природничих територій міста (скверів, садів, парків, інше), реконструкція промислових територій, будівництво готелів, спорткомплексів. «Якщо говорити про промислові території, то в 90-х роках минулого століття у Львові було 150 промислових об’єктів, тут було зосереджено 80 відсотків потенціалу електронної промисловості, що виконувала замовлення оборонного комплексу СРСР. Після розвалу Союзу більшість підприємств перестали функціонувати, багато збанкрутували. Ці підприємства займали значні території міста та приміські території, і тепер їх потрібно передати місту для того, щоб на них розвивати інфраструктуру міста, будувати житло, комерційну нерухомість, готелі, стоянки. У Кракові, наприклад, в 50 разів більший туристичний потік, аніж в місті Львові, і це при тому, що Львів не поступається Кракову за кількістю пам‘яток. Для розміщення туристів, яких потенційно може прийняти місто Львів, необхідно 20-30 нових готелів. Це також пріоритет, закладений в Генплан міста. Ще необхідно звернути увагу на спортивно-розважальний аспект, зокрема, місту необхідно як мінімум 15 басейнів, які треба розмістити в спальних районах, потрібно побудувати конгрес-центр, кіноконцертний палац на кілька тисяч глядачів, інше», – каже Криворучко.
Також Криворучко каже, що досить серйозна увага буде приділена тому, що Львів розташований на перетині транс’європейських коридорів: Лісабон-Київ, Берлін-Київ, Балтика-Чорне море. «У контексті того, що Львів розташований на перетині транс’європейських коридорів доцільно розвивати логістику, для чого в Генплан необхідно внести міжнародний залізничний вокзал з європейською вузькоколійкою, міжнародний залізничний вантажний термінал, розширити діючий або побудувати новий сучасний аеропорт. Усі ці речі прописані в затвердженій в 2003 році концепції розвитку Львова на 30 років. Наше ж завдання – внести конкретику, затвердивши Генплан, з конкретними планувальними елементами», – говорить Криворучко.
Щодо появи нових районів, то, за словами Криворучка, поки що передбачено розширення вже існуючих районів, що розташовані на околиці міста, у зв‘язку з наявністю в них вже діючої інфраструктури. «Розширятимуться вже існуючі райони – в західному напрямку – Рясне 2, Білогорща, північ — Збоїще, схід — Лисиничі, південь – кінець вул. Зелена, Стрийська, Червоної Калини, Зубри. Південний-захід — в напрямку Городка. Ці райони розроблятимуться під житло, бо там вже є інфраструктура і не треба буде будувати все з нуля. Вільні ж ділянки близько центра міста виділятимуться під комерційну забудову – готелі, паркінги, бо житло будувати там проблематично через дуже високу вартість центральних земельних ділянок міста», – сказав Криворучко.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ