Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Полтавщині провели унікальну для області операцію на серці

9 січня 2019 року лікарі Полтавщини провели унікальну операцію – імплантацію трикамерного автоматичного кардіовертер-дефібрилятора. Такий вид кардіохірургічних втручань дозволяє кожному третьому пацієнту вийти з черги очікування на пересадку серця.

62-річного чоловіка останні кілька років мучили серйозні проблеми з серцем. Орган поступово втрачав здатність скорочуватися і якісно справлятися зі своєю основною роботою – перекачувати кров. Діагноз «кардіоміопатія» встановили ще 5 років тому. Окрім серцевої недостатності, пацієнту загрожувала раптова смерть від зупинки серця. Чоловік належить до групи пацієнтів, яким потрібна пересадка серця. Але людині можна допомогти без заміни серця – завдяки імплантації трикамерного кардіовертер-дефібрилятора.

Операцію виконали лікарі відділення інтервенційної радіології Полтавської обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського під керівництвом Валерія Залевського, завідуючого відділенням хірургії складних порушень серцевого ритму та електрокардіостимуляції Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова. Складна операція проводилася за допомогою надсучасної ангіографічної системи, яка була придбана за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який реалізується у Полтавській області.

«Операція була складною, у першу чергу для лікарів. Для пацієнта – це один з етапів процесу лікування. У нього ще є передсердна тахікардія і йому необхідне лікування порушення ритму. Поки що ми виконали втручання з нульовою травматизацією, яке не потребує відкриття грудної клітки. Ресинхронізація у різних пацієнтів дає різні результати. Є і такі випадки, коли пацієнти повертаються до здорового життя. Цей пацієнт не потребує якихось особливих рекомендацій щодо способу життя, достатньо дотримуватися пити достатньо води, стежити за вагою», – розповів лікар Валерій Залевський.

Завідувач відділення інтервенційної радіології Полтавської обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського Руслан Сакевич додає, що за минулий рік лікарі відділення за допомогою ангіографа, який придбали за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України, виконали 1500 операцій, з них 600 – стентування пацієнтів з інфарктами.

Крім того, ангіограф використовують і нейрохірурги. Зокрема, для лікування пацієнтів з інсультом, який спричинила аневризма судин головного мозку.

«Ангіограф, який ми отримали завдяки спільному проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», на клас вищий за попередній. Він незамінний у випадках, коли потрібна тонка та чітка діагностика складного клінічного випадку у пацієнта. Також сучасний ангіограф дозволяє лікувати аневризми та проводити стентування судин головного мозку. Тобто своєчасна діагностика та лікування на нашому ангіографі — профілактика інсульту», — розповідає Михайло Тончев, завідувач нейрохірургічного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ