Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На порталі Дія доступні чотири нові соціальні послуги

Відтепер на порталі Дія можна подати заявку на отримання чотирьох видів допомог для соціально вразливих груп населення

Відтепер на порталі Дія окремі категорії сімей з дітьми можуть подати заяву на отримання фінансової допомоги від держави. Послуги доступні для осіб, які усиновили дитину; людям, які доглядають за хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність; особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; одиноких матерів або батьків, які не перебувають у шлюбі.

«Цифровізація соціальної сфери значно спрощує життя українців. Адже соціальні послуги – одні з найпопулярніших та найзатребуваніших в Україні. Щодня сервісами користуються тисячі українців. Якщо раніше для отримання соцпослуг потрібно було збирати безліч паперів, ходити в держоргани та стояти в чергах, то зараз отримати необхідні сервіси можна в Дії. Відтепер на порталі доступні ще чотири послуги для сімей з дітьми, які дозволять отримати допомогу від держави в кілька кліків», – зазначив Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Продовжуємо робити соціальні послуги ближчими та доступнішими для українців. Для батьків, що усиновили дитину, тих, хто доглядає за хворою дитиною, людей та дітей з інвалідністю оформити допомогу тепер можна буде швидше і комфортніше. Не потрібно збирати документи, заносити їх, вистоювати черги, повторно писати заяви. Достатньо — підключення до інтернету. Це особливо важливо для цих людей. І ми надалі робитимемо соціальну допомогу ближчою до тих, хто її потребує», – зазначила Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Для оформлення допомоги від держави батькам не потрібно збирати документи та робити їх копії. Відомості про народження дитини підтягуються з реєстру. Це значно економить час на отримання сервісів та унеможливлює помилки в заявах, через які доводилось повторно ходити до держорганів і заново подавати заяви.

На порталі доступні такі послуги:

  • Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною – для батьків, усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікуна, піклувальника, який доглядає за дитиною.
  • Допомога особі з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю – соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства, яка призначається на весь час інвалідності.
  • Допомога при усиновленні дитини – для батьків, які усиновили дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • Допомога на дитину одинокій матері або батьку – для одиноких усиновлювачів чи одиноких матерів або батьків, які не перебувають у шлюбі.

Щоб отримати сервіс на порталі Дія необхідно:

  • Авторизуватися на порталі Дія.
  • Перейти в меню – Послуги – Заява на призначення допомоги
  • Заповнити відомості форми заяви та декларації
  • Перевірити сформовані заяву та декларацію
  • Підписати заяву електронним підписом.

Після цього заява надійде до органу соцзахисту населення, а повідомлення про результат розгляду – в особистий кабінет на порталі Дія або на електронну пошту заявника.

Раніше для отримання цих послуг необхідно було звертатися до органу соціального захисту населення та подавати документи особисто.

Послуги створено Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством соціальної політики України у співпраці з проєктом «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Швеції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ