Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Прикарпатті презентували книгу про поховання вояків Першої світової війни у Калуші

фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
1/4
Прикарпатський краєзнавець Василь Фіцак презентував книгу «Реєстр поховань вояків Великої війни у Калуші (1914–1918)». У ній вміщено інформацію про загиблих воїнів, які поховані на військовому кладовищі в Калуші.

Про це повідомляє «Суспільне Карпати».

На 140 сторінках книги описана історія понад 600 калушан, які воювали в період Першої світової війни. Також дослідники опублікували унікальні світлини та реєстр поховань. Василь Фіцак розповідає, що ідея «Реєстру поховань вояків Великої війни у Калуші» виникла п’ять років тому. Саме тоді він почав досліджувати історію поховань у місті, власноруч відчищав кожен хрест на місцевому цвинтарі, щоб прочитати напис на ньому.

Василь Фіцак зазначив:

"Коли я почав досліджувати ці поховання, то перший з хрестів, які я прочитав, датується жовтнем 1917-го року, – поховання 112 цивільних калушан. Тобто, швидше за все, це ті, які загинули під час артобстрілів, які відбувалися у серпні-вересні того року в місті Калуш. Тому вийшла така збірка. Над нею працювало дуже багато людей. Це є колективна праця"

Одним із тих, хто долучився до написання збірника, є краєзнавець Андрій Шутяк, який дослідив та склав список калушан – учасників війни. Він розповідає:

"Це все сталося випадково. Я шукав свого родича, який воював під час Першої світової війни. Зустрічалося дуже багато жителів Калуша, а також були люди з колишнього Калуського повіту, які служили. Відповідно назбиралося трохи інформації. Це я на своїй сторінці виклав, – розповідає краєзнавець. – Тоді вже Василь до мене звернувся, і виникла така ідея це все вкласти в одну книжку".

Презентація книги відбувалася в «Музейно-виставковому центрі Калуської міської ради». Директор закладу Артур Єфремов розповідає, що підтримує такі ініціативи, адже в історії Калуша є недосліджені прогалини.

Незабаром прочитати книгу можна буде на сайті «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ