Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Стрийщині напрацьовують стратегію збереження культурної спадщини регіону

У Гніздичеві відбулась виїзна нарада, присвячена питанню охорони об’єктів культурної спадщини Стрийщини, повідомляють в ЛОДА.

Захід відбувся напередодні на території Кохавинського монастиря святого Герарда. Участь у ньому взяли представники Львівської обласної та Стрийської районної адміністрацій, делегати 14 громад Стрийщини, а також духовенство, науковці, краєзнавці, — усі, кому не байдужа доля культурної спадщини регіону.  

Ця нарада третя з циклу: перші дві відбулись у Стрию та Ходорові. Ініціатором проєкту є завідувач Сектору Культурної спадщини Стрийської РВА Ольга Боднар за підтримки Стрийської РВА й департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА.  

Головна мета — довідатись більше про унікальні пам’ятки, культурні особливості кожної із 14 громад Стрийщини, аби спільно напрацювати оптимальну стратегію збереження та промоції культурної спадщини регіону. 

«Культурна спадщина — це історія моєї бабусі, моєї хати, мого краю. І треба показувати, що є на цій території не таке, як в інших. Та сама лялька-мотанка – її тільки з ниток робили, бо тут найбільше ткацтвом займалися. І ткали саме чоловіки. Потрібно побачити і зрозуміти ту потугу, яку має регіон, а тоді стратегічно розпрацювати, що є найкраще, і написати свою стратегію чи концепцію розвитку. Маємо орієнтуватись точково, локально, щоб підтримати, посилити своє, унікальне, і тоді зможемо залучити додаткові інвестиції», —  розповіла Ольга Боднар.

За її словами, Стрийська РВА старається співпрацювати з різноманітними громадськими організаціями, Туристичним інформаційним центром Стрия, Агенцією регіонального розвитку Львівської області.

«Стрийщина зараз один із найкращих прикладів консолідації зусиль заради досягнення важливої мети. Тут створили чотири органи охорони культурної спадщини, які діятимуть у межах повноважень згідно із законом «Про охорону культурної спадщини», у тому числі — укладатимуть охоронні договори на пам’ятки. Йдеться про Стрийську, Жидачівську, Моршинську та Сколівську територіальні громади. Запровадили концепцію виїзних нарад. Є розуміння важливості спільної роботи із духовенством у напрямку збереження сакральної спадщини. Тобто маємо такий комплексний підхід до напрацювання нових ефективних підходів у питаннях охорони та збереження культурної спадщини регіону», — каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько. 

Додамо, у межах заходу відбулась також презентація науково-популярного журналу «Наша спадщина», екскурсія в єдиний у світі музей-заповідник гетьмана України Івана Виговського. Наступна виїзна нарада планується у Розвадові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ