Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

На Сихові 40-річну панельку зробили енергоощадною, зменшивши споживання енергії на 43%

У Львові на Сихові занедбану майже 40-річну дев’ятиповерхівку перетворили на енергоощадну, зменшивши споживання енергії на понад 43%.
Фото: Будинок ОСББ «Хоткевича-66»

Про це пише видання «Українська енергетика».

На реалізацію проєкту мешканцям  дому на вулиці Хоткевича, 66 знадобилось лише чотири роки. 

“У нас 72 квартири, два під’їзди, дев'ять поверхів. Стан будинку був жахливий: старі труби, передусім не було нормальної каналізації. Кожні три дні ми викликали сантехніків, аби вони пробивали її. Мешканці мордувалися через це з часу здачі будинку в експлуатацію. Нечистоти заливали підвали й витікали на сходи. Влітку неможливо було відчинити вікна, бо сморід заходив у квартири, плодилися мухи. У порівнянні з іншими будинками, наш був дуже занедбаний”, – розповіла Оксана Пухір, голова ОСББ “Хоткевича-66”.

У 2019 році мешканці будівлі створили ОСББ та почали самостійно збирати кошти. Жителі власними силами частково модернізували свій будинок: навели порядок з каналізацією, відремонтували дах, щитові, замінили крани та труби на холодну воду на пластикові, поміняли вікна й двері в під’їзді.

За грантовою програмою «Львівтеплоенерго» в будинку встановили Індивідуальний тепловий пункт. Через державну програму «Енергодім» від Фонду енергоефективності мешканці взяли позику на 2,5 млн гривень. У результаті тут зробили гідравлічне балансування на кожному стояку, зокрема, встановили автоматичні клапани. Утеплили зовнішні стіни, встановили розподілювачі теплової енергії у квартирах, автоматичні регулятори температури повітря на батареях, утеплили фасад, замінили вікна й двері балконних блоків у квартирах, утеплили та засклили балкони та лоджії тощо.

Власники двокімнатної квартири в цьому будинку за березень 2023 року заплатили за опалення в середньому 350 грн. Взимку за опалення трикімнатної квартири люди платили 700-800 грн. І це за нормальної температури у кімнатах – +21-22°.

Загальна вартість реалізації проєкту склала 8,1 млн гривень: утеплення будинку коштувало 4,2 млн гривень, нові мережі – 3,2 млн гривень, вікна – один мільйон гривень.

Від загальної суми понад 8 млн грн, мешканці мали заплатити 1,6 млн грн. Наразі їм залишилося заплатити менше ніж 200 тисяч. У середньому, якщо брати двокімнатну квартиру, загальна сума за всі заходи становила до 15 000 грн, пише видання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ