Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На ВАТ „Львівгаз” чинять систематичний тиск – Василь Марчук

На ВАТ „Львівгаз” правоохоронні органи вчиняють систематичний тиск з метою захоплення підприємства з метою його подальшої передачі іноземним комерційним компаніям. Про це „Гал-info” заявив голова правління ВАТ „Львівгаз” Василь Марчук. За його словами, у діях контролюючих органів стосовно ВАТ „Львівгаз” він вбачає повторення схеми силового захоплення 7 грудня ВАТ „Закарпатгаз”, коли працівники УБОЗУ без пред‘явлення жодних документів увірвалися до будинку адміністрації ВАТ „Закарпатгаз” і захопили приміщення та документи підприємства.

„Останніх два місяці на нас методично тиснуть перевірками, при чому вимагаючи від нас все ширшого надання первинних документів підприємства. З початку року нас перевіряли 10 разів такі органи, як УСБУ у Львівській області, НАК „Нафтогаз України”, Рахункова палата України, АМКУ, Прокуратура, Військова прокуратура, КРУ та інші, і лише дві з проведених перевірок були планові. Наголошую – при цьому були спроби вилучення оригіналів документів, але ми їх віддали адвокатам, надаючи для перевірок завірені копії”, – каже Марчук.
За словами Марчука, спочатку були спроби викупу акцій підприємства. „27,5 відсотків акцій ВАТ „Львівгаз” належить НАК „Нафтогаз”, решта акціонерів – міноритарії. Вже були спроби викупу акцій представниками НАК „Нафтогаз” та „РосУкрЕнерго”, проте акціонери відмовилися їх продавати”, – сказав Марчук.   
Наступним кроком після проведення перевірок державними органами буде, за словами Марчука, вторгнення на підприємство, з метою захоплення офісу та ділової документації підприємства, зміни менеджменту компанією і подальший продаж державних часток приватним іноземним компаніям. Безпосередніми ініціаторами Марчук називає керівництво НАК „Нафтогазу”, „РосУкрЕнерго” та російські енергетичні компанії (інформацією, які саме компанії, він не володіє).
  „Все почалося після того, як міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив про те, що пропонував деяким російським операторам викупити державну частку акцій української газотранспортної мережі. Після цього облгази Західної України захлинули перевірки і їх почали захоплювати. Захоплення може відбутися після того, як слідчі органи представлять керівництву газотранспортних підприємств кримінальну справу. Далі відбувається дискредитація підприємства з метою або його подальшої ліквідації, та створення на базі його матеріальних цінностей нового підприємства, з іншими власниками. Другий варіант – миттєва зміна топ-менеджменту підприємства, невідчутна для споживачів, „без шуму та пилу”, – каже Марчук. Втім, споживач в будь-якому випадку постраждає, впевнений Марчук, – якщо газотранспортною системою почнуть керувати російські менеджери, то з‘явиться потенційна економічна та політична загроза як проблем з газопостачанням, якщо українська сторона не виконуватиме вказівок російських партнерів, так і загроза підвищення тарифів.
Зі слів Марчука, для вирішення ситуації ВАТ „Львівгаз” він сьогодні ініціюватиме зустріч з головою або заступниками голови ЛОДА та направить письмове звернення до Президента, ВР та інших державних інституцій з тим щоб вони допомогли розв‘язати ситуацію, що склалась.   

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ