Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Волині працюватиме центр реабілітації дітей, що зазнали насилля

Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
Фото: Волинська ОВА
1/6
Про це повідомив начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко, відвідавши Центр комплексної реабілітації «Фенікс», на базі якого відкрили новий напрям - реабілітація для дітей, які зазнали різних видів жорстокого поводження і потерпіли від злочинів. Для цього у закладі реконструювали цілий корпус, де, окрім реабілітації та інтеграції дітей у суспільство, впроваджено модель «Барнахус».

Як повідомив Юрій Погуляйко, за шість місяців поточного року в області 233 дитини зазнали насилля. Таку страшну статистику очільник області почув під час центру для реабілітації дітей. До слова, потерпілими у 2022 році стали 232 дитини (119 – неповнолітніх, 113 – малолітніх), що на 36 % більше, ніж у 2021 році.

«Тож створення реабілітаційного центру для роботи з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів, на жаль, є необхідним. І водночас – вкрай важливим. Слід зауважити, що у Центр є унікальним, адже працюватиме за моделлю «Барнахус», а також допомагатиме дітям пройти реабілітацію та інтегруватись у суспільство», - зауважив начальник ОВА.

Заклад, що сьогодні розпочинає роботу на Волині, є сьомим в Україні. Наразі такі центри успішно функціонують вже у шести областях: Вінницькій, Миколаївській, Тернопільській, Житомирській Чернівецькій та м. Києві.

Завданням моделі є забезпечити дітям і підліткам, які зазнали різних видів жорстокого поводження і потерпіли від злочинів, отримання належної оцінки, лікування і підтримки та запобігти травматизації дітей внаслідок повторних співбесід, які проводять різні служби в різних місцях.

Саме тому в закладі передбачена кімната для проведення співбесіди з дитиною. А щоб позбавити дитину необхідності розповідати свою історію кілька разів різним людям, за співбесідою в іншій кімнаті (кімнаті для прослуховування) спостерігатимуть суддя, який офіційно відповідає за процедуру, соціальний працівник з органів із захисту дітей, співробітники поліції, прокуратури, адвокат обвинуваченого і адвокат з прав дитини. Інтерв'ю записуватимуть на відео.

Модель «Барнахус» впроваджується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх. Фінансування проєкту Барнахус, а саме облаштування відремонтованого приміщення відбувається за кошти Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Ремонт корпусу, який сьогодні оглянув Юрій Погуляйко, здійснили завдяки благодійній допомозі підприємства «Кроноспан». Нині тут ще не влаштований підйомник для людей з інвалідністю, також очікують обладнання та меблі, яке забезпечить благодійна організація «Український фонд громадського здоров’я» у співпраці із ЮНІСЕФ. Однак, вже зараз можна сказати, що працюють, аби дітям було максимально комфортно та спокійно.

«Діти – найвразливіша категорія нашого суспільства. Вони потребують особливого підходу у вихованні, навчанні та догляді. Але, на жаль, проблема насильства над дітьми все одно є доволі поширеною. А збройна агресія проти України цю ситуацію лише погіршила. Тож дякую усім причетним до цього проєкту. Діти, а головне їх безпека, завжди мають бути в пріоритеті і батьків, і держави», - сказав очільник області на завершення.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, на Львівщині запрацює проєкт з психологічної реабілітації дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ