Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На вул. Шевченка, 270а відкрилась оновлена "Бібліотека сад"

Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
1/6
"Бібліотека сад" (філія №31 Централізованої бібліотечної системи для дорослих міста Львова), що розташована на вулиці Шевченка, 270а, вже готова запросити своїх відвідувачів у кардинально оновлений простір, який завдяки ремонту отримав збільшення для проведення культурних подій та освітньо-дозвіллєвих заходів. Про це повідомили 1 липня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

"Тутешні мешканці добре пам’ятають, як було раніше і як є сьогодні. Відтепер ця локація буде жити з ранку і до пізнього вечора. Наше завдання в тому, щоб ця бібліотека стала центром мікрорайону Кам’янка, де будуть знаходити себе діти, молодь і дорослі. До прикладу, молоді хлопці і дівчата не мають де збиратись, проводити час вечорами. Тепер вони можуть приходити сюди, пиши каву-чай, спілкуватись, читати. Ми хочемо, щоб люди сюди приходили спілкуватись, читали книжки, слухали лекції цікавих людей. Тут має централізуватись комунікація людей цілого мікрорайону.

Ми у Львові зберегли мережу бібліотек. Загалом їх в місті є 40. Ця вже є 21 з них, які ми капітально відремонтували. Попереду ще 19. Крок за кроком ми йдемо для осучаснення їх усіх. Ці наші бібліотеки – це унікальні локації для спілкування всіх мешканців. Ми розуміємо, що потрібно інвестувати кошти в культуру, в мистецтво, щоб діти росли креативними, творчими», – наголошує Андрій Садовий, мер Львова.

"Бібліотека сад" отримала свою назву завдяки зеленому подвір’ю та великому ясеню, що росте при дорозі, який для багатьох мешканців мікрорайону Кам’янка є впізнаваним ознакуванням бібліотеки. Водночас «сад» – це літературна метафора у творчості багатьох літераторів і художників.

Оновлена бібліотека – це трирівневий простір, де на першому поверсі - зручний лекторій із можливостями кінозалу та театральних репетицій і виступів, водночас поруч розташована кухня. На другому – два читальних зали із можливістю коворкінгу, спільної роботи, проведення навчань та воркшопів. Мансарду бібліотеки облаштовано під зону для відпочинку як дітей, так і дорослих.

"Цей бібліотечний простір тепер чітко розділений по функціоналу. Тут тепер більше простору, забрані всі книгосховища, щоб відвідувачі мали доступ до всіх книг, є лекторій і кімната для створення онлайн-радіо. Окрім того ця бібліотека є чи не єдиною, що має внутрішній тихий дворик, де ми разом з мешканцями спроектуємо невеликий сад (звідки й пішла нова назва бібліотеки).

"Бібліотека сад» буде працювати з різними молодіжними громадськими організаціями, щоб вони могли тут збиратись і формувати відповідне комунікаційне середовище. Ми разом з управлінням молодіжної політики будемо розпрацьовувати календарі подій, щоб бібліотека жила кожного дня до 22.00. Тут проводитимуться різні лекції, тренінги, дискусії та майстер-класи, щоб громаді завжди було цікаво прийти", – сказала Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку ЛМР.

Від сьогодні на книжкових полицях читачів чекають твори класиків і сучасних авторів, бестcелери, науково-популярна та профільна галузева література, а також актуальна періодика тощо. У бібліотеці будуть проводити літературні клуби та читання. Планується запуск онлайн-радіо, де будуть спеціальні літературні подкасти тощо.

Головним персонажем "Бібліотеки саду" є голуб Ромко, який оселився там і буде промоутером цілого простору та популяризатором читання. Голуб Ромко буде інформувати про події бібліотеки у соціальних мережах на кожен місяць вперед, залучати до співпраці молодіжні організації, ділитися книжковими новинками бібліотеки та вести медіа комунікацію із відвідувачами.

У бібліотеці працюватиме дитячий театральний гурток та садовий клуб, проводитиме свою діяльність "Пласт", восени будуть проводити курси для дорослих від Центрів Едукації.

"Колись бібліотека була набагато меншою та дуже занедбаною. Зараз ми маємо вже не одну маленьку кімнатку, а три поверхи, де можна не тільки читати, але й розважатися та відпочивати. У цій бібліотеці немає розмежування, як у всіх звичних бібліотеках. Крім цього, ми відходимо від письмових формулярів і запроваджуємо електрону реєстрацію відвідувачів. Тут представлена велика різноманітність нових українськомовних книжок для дітей та дорослих. Також, при сприянні хорошої погоди ми влаштовуємо кінопокази на вулиці", –  розповіла завідувачка бібліотеки Оксана Заграй.

Додамо, на ремонт бібліотеки з міського бюджету Львова було використано 3 560 227 гривень.

Загалом у Львові є 40 бібліотек, до яких у 2021 році доєдналось ще 9 бібліотечних просторів МТГ. Станом на сьогодні повністю оновлено 21 бібліотеку міста. До кінця року планується відкриття ще 2-х оновлених бібліотек: філії №17 (Городоцька, 285) та філії №43 (Стрийська, 79).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ