Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Здоров'я

На Закарпатті посадовці заподіяли державі 30 мільйонні збитки

У відділі комунікації поліції Закарпатської області повідомляють, що на Закарпатті суд взяв під варту чиновників, причетних до закупівлі неякісних засобів індивідуального захисту для лікарів від COVID-19.
Photo by Tmaximumge form PxHere

Неправомірні дії керівництва медичної галузі області могли призвести до серйозних людських втрат. А все тому, що замість якісного захисного одягу та респіраторів, місцеві лікарі отримували товар низької якості. За махінації, що могли призвести до підвищення смертності серед населення тепер відповідатимуть керівники Управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

В Ужгородському міськрайонному суді, сьогодні, 21 серпня, відбулося засідання, на якому розглянули клопотання про обрання запобіжного заходу чиновникам, які провернувши аферу з епідзахистом для медиків, заподіяли державі 30 мільйонні збитки. 

Поліцейські Закарпаття встановили, що керівники Департаменту охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації незаконно використовували кошти, передбачені на закупівлю захисного одягу для лікарів, що працюють з хворими на COVID-19. Придбані ними за завищеною вартістю ізоляційні комбінезони та респіратори, не відповідали заявленим у договорах якісним та медико-технічним характеристикам.

З’ясували і саму схему незаконного виведення грошей з бюджету. Домовившись про оборудку з наближеною особою-підприємцем, посадовці незаконно у плані відкритості провели тендерний відбір постачальника медичної продукції. Відповідно виграти тендер вдалося заздалегідь визначеному – наближеному до ключових фігур медичної сфери області бізнесмену. З власником комерційної структури попередньо було обумовлено вартість продукції та схему виводу грошей з бюджету на приватний рахунок підставної особи. 

У підсумку, замість якісного товару класу захисту FFP2 та FFP3, до лікарень було доставлено засоби індивідуального захисту, що не відповідають вимогам за цим напрямком. 

Водночас з бюджету гроші, у сумі майже 30 мільйонів гривень, були перераховані, як за товар високої якості. Таким чином медпрацівники області отримали понад 57 тисяч костюмів та 71 тисячу респіраторів неналежного рівня захисту. Загальна вартість купленого товару склала -  29 мільйонів 565 тисяч гривень. З комерційною структурою розрахунки було проведено в повному обсязі.

17 серпня чотирьом фігурантам – серед яких діючий та екс-керівники Управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, а також керівник комерційної структури та підприємець, який виступив спільником у злочинній оборудці, - було повідомлено про підозру у розкраданні бюджетних коштів - за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. 

Сьогодні, 21 серпня, суд розглянув дані клопотання та ухвалив - взяти під варту екс-керівницю Департаменту та директора комерційного підприємства з можливістю грошової застави у сумі 1 мільйон 890 тисяч гривень для кожного. 

Слідство у справі триває.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ