Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Жовківщині вшанували чергову річницю трагедії спаленого військами НКВС села Пирятин

19 серпня у с. Пирятин Жовківського району вшанували 62-у річницю трагедії спаленого військами НКВС села. Про це “Гал-info” розповів голова Жовківської РДА Михайло Заболоцький.
Урочистості розпочались о 12.00 святою літургією, за участі 5 священиків з навколишній сіл. Після панахиди на символічній могилі загиблим відбувся мітинг-реквієм. У заході взяли участь очевидці трагічних подій, представники Жовківської райдержадміністрації та районної ради, а також місцеві мешканці. Загалом присутніх було майже 1000 осіб.
Програму завершив концерт за участю хору “Нескорені” з Червонограда, мистецьких колективів народних будинків “Просвіта” с. Бишків та с. Любеля Жовківського району.
Спеціаліст відділу внутрішньої політики Жовківської РДА Роман Буричка розповів про історію спалення села: “В селі Пирятин виникла одна з перших сотень УПА, яку очолив повстанський командир Ем (Дмитро Пелип). Сотня входила в курінь “Галайда”. 18-19 серпня 1944 року відбувся найбільший бій повстанців села з військами НКВС. В ніч на 19 серпня сотня Ема покинула захоплене енкавеесівцями село. Тому каральні війська на знак помсти спалили село, а жителів, які намагались втекти, розстріляли. Таких було понад 50”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ