Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Надрокористувачам необхідно провести оцінку впливу своєї діяльності на довкілля

Надрокористувачам необхідно провести оцінку впливу своєї діяльності на довкілля. Про це в коментарі Гал-інфо розповів експерт з надрокористування Остап Дума.

Нагадаємо, нещодавно вступив в дію Закон України „Про оцінку впливу на довкілля”, крім цього втратив чинність Закон України „Про екологічну експертизу”.

Як зазначив Остап Дума, закон, що вступив в дію встановлює правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, спрямовані на запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Також експерт наголосив, що було внесено зміни до Кодексу України про надра. А саме доповнено статтею 15-1.

Стаття 15-1. Оцінка впливу на довкілля

Якщо користування надрами пов’язане з провадженням діяльності, визначеної Законом України "Про оцінку впливу на довкілля", надання їх у користування здійснюється з урахуванням результатів оцінки впливу на довкілля.

Ще одна зміна стосується проектування гірничодобувних об'єктів, а також підземних споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин. І звучить вона наступним чином.

Проекти будівництва гірничодобувних об'єктів або підземних споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, у тому числі для захоронення відходів виробництва, інших шкідливих речовин, скидання стічних вод, підлягають оцінці впливу на довкілля, науково-технічній та іншим видам експертизи та погодженню в порядку, встановленому законодавством України.

Зазначимо, що цей закон в першу чергу стосується надрокористувачів які подають документи для отримання спецдозволу на продовження та експлуатацію родовищ незалежно від типу копалин, які видобуваються.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ