Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Нафтогаз" домігся компенсації від "Газпрому"

Стокгольмський арбітраж зобов'язав ПАТ "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" 4,63 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту, - ВВС Україна.

За результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" повинен доплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів.

Цим рішенням завершено наймасштабнішу суперечку в історії Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма. Зустрічні вимоги сторін обчислювалися десятками мільярдів доларів. 

"Якби ми повністю програли, ми повинні були б виплатити "Газпрому" близько 80 млрд доларів, що становить понад 70% нашого ВВП. Якби "Нафтогаз" повністю виграв, "Газпром" повинен був би сплатити нам понад 40 млрд доларів", - заявив під час Українського енергетичного форуму комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, наголошуючи, що ставки арбітражу були надзвичайно високими.

Якщо при розгляді контракту на постачання газу йшлося передусім про позовні вимоги "Газпрому" до "Нафтогазу", то при розгляді контракту на транспортування переважали вимоги "Нафтогазу". Вони становили 12,3 млрд доларів, а з відсотками сягали 16 млрд доларів. 

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Остаточне рішення щодо контракту на постачання російського газу до України було ухвалене наприкінці грудня 2017 року.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ