Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

"Нафтогаз" просить розглянути проблеми з "Газпромом" на РНБО

НАК "Нафтогаз України" заявляє про недостатній рівень уваги до проблеми можливої ​​втрати Україною статусу транзитера російського газу в Європу. Відповідний контекст міститься в листі в.о. глави "Нафтогазу" Сергія Коновца на прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

 документі міститься прохання до глави Кабміну винести на розгляд Ради національної безпеки і оборони "питання необхідності негайного вжиття заходів для захисту інтересів України як держави-транзитера природного газу в ЄС".

"Нагадуємо, що статус держави-транзитера є ключовим для забезпечення економічної та енергетичної безпеки, а також оборони всієї країни і є гарантією утримання Російської Федерації від продовження агресивних збройних дій проти нашої країни", - йдеться в листі.

У той же час значна частина листа присвячена проблемі затримки реалізації плану анбандлінга "Нафтогазу", яку в компанії пов'язують з позицією "Газпрому": той відмовляється переукладати діючий "транзитний контракт" з новим оператором ГТС, який створюється на заміну "Укртрансгазу".

"Ні Єврокомісія ні НКРЕКУ не роблять реальних кроків для зміни ситуації. Так, недавнє розслідування Єврокомісії з питання порушення "Газпромом" конкурентного законодавства проігнорувало докази про те, що дії "Газпрому" в Україні мають вплив на ринок ЄС", - йдеться в листі.

У зв'язку з цим НАК просить довести відповідну інформацію до відома РНБО, який в свою чергу доручить уряду "внести зміни в план реструктуризації "Нафтогазу", затверджений постановою Кабміну №496 від 1 липня 2016.

При цьому "Нафтогаз" наполягає на необхідності прийняти на Раді нацбезпеки рішення, яким Кабміну доручено розробити план дій на випадок повної відсутності транзиту газу через територію України.

Лист "Нафтогазу України" на Кабмін датовано 22 серпня 2018.

За даними ЕП, уряд відреагував на нього через два місяці - 11 жовтня питання, підняті НАК, були адресовані для опрацювання на НКРЕКУ і Міненерго, після чого узгоджена позиція може бути озвучена на РНБО.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ