Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтогазові онлайн-аукціони – найголовніший енергетичний "прорив" 2018 року

Як повідомили у прес-службі Віце-прем’єр-міністра України, Володимир Кістіон подав підсумки 2018 року.

Через кілька днів Україна зустріне 2019 рік. Це рік запуску важливої енергетичної реформи. Ринок електричної енергії з 1 липня зазначає кардинальних змін, що має позитивно позначитися як на розвитку галузі, так і якості надання послуг кінцевому споживачу.

Протягом всього 2018 року була проведена колосальна робота над цією реформою. І я вдячний перш за все проектному офісу при КМУ, НКРЕКП, профільному комітету ВРУ, Міненерговугілля, Укренерго, Енергоринку та усім майбутнім учасникам нового ринку за злагоджену і плідну роботу. Велося чимало непростих дискусій, паперової роботи, та в результаті прийнято близько сотні документів, без яких новий лібералізований ринок у найближчому майбутньому запрацювати попросту не зможе.

Дві не менш важливі реформи, які мають довершитися у наступному році, - реформа ринку газу та вугільної галузі.

Незважаючи на приріст видобутку українського вугілля, а цьогоріч ми видобули на 1 млн тонн більше, ніж у минулому 2017 році, Міненерговугілля врешті-решт має запустити Національну вугільну компанію. В пріоритеті має бути використання власного вугілля, щоб українські шахтарі отримували вчасно свою зарплатню та мали впевненість у завтрашньому дні.

2019 рік критично важливий для завершення демонополізації й лібералізації ринку газу, перш за все з точки зору збереження транзитного потенціалу країни.

Чи не найбільшим "проривом" цього року стали електронні нафтогазові аукціони, запроваджені наприкінці року Урядом. Прозора процедура видачі ліцензій вже з початку наступного року дасть змогу залучити в український газовидобуток інвестиції та передові технології, що сприятиме розвитку українського газовидобутку.

Цьогоріч ми також досягнули європейських темпів розвитку дорожнього господарства. За два роки відремонтовано 3500 кілометрів українських автошляхів. Наша мета – з’єднати всі обласні центри якісними дорогами, щоб повернути "життя" в села. На ці цілі у 2019 рік виділено 37,6 млрд грн. Більше 2 млрд грн піде на те, щоб зробити рух на дорогах безпечним.

Інституційні зміни відбулися на державних підприємствах. Незалежні наглядові ради отримали Магістральні газопроводи України, Укренерго, Укрпошта, Укрзалізниця. Незабаром незалежних директорів отримають і Укргідроенерго, Енергоатом, Адміністрація морських портів України та  Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

Держава, як головний акціонер, делегувала наглядовим радам достатньо повноважень для ведення ефективної господарської діяльност, та очікує високої відповідальності в процесі виконання поставлених завдань.

І на завершення. Цього року реалізовано два важливі соціальні проекти – було відкрито нову лікарню Охматдит та запущено швидкісний експрес у Бориспіль.

В розрізі регіонів завершено реконструкцію Одеського морського вокзалу та  електрифікацію залізничної станції Потоки-Золотнишине. Україна тепер має нові морські ворота та сьогодні вже випереджає  Польщу і Румунію за рівнем електрифікації залізничних станцій.

Кінець року –це не лише привід підсумувати все, що зроблено. Це також час, щоб сформувати пріоритети на наступний рік. Уряд визначив п’ять ключових цілей на 2019 рік, в основі яких економічне зростання та розвиток людського капіталу.

Зміни приходять не так швидко, як би нам хотілося. Але вони неодмінно настануть, адже Уряд робить все для того, щоб українцям жилося краще. З прийдешніми святами.  Миру, добра, щастя усім!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ