Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Нанороботи здатні видаляти зубний камінь

Команда інженерів, дантистів і біологів з Університету Пенсильванії розробили систему, що складається з двох типів мікроботів. Перший може працювати на поверхні, другий - всередині замкненого простору.

Багато хто неодноразово бували у дантистів. Зазвичай такі візити лишають після себе неприємні відчуття - з зубів за допомогою гострого інструменти видаляють особливий наліт або зубний камінь, який часто призводить до запалення ясен та інших неприємних ускладнень.

А що, якщо лікування зайнялися б невеличкі роботи, здатні працювати набагато швидше і обережніше, ніж лікар?

Команда інженерів, дантистів і біологів з Університету Пенсильванії розробили саме таку систему, що складається з двох типів мікроботів. Перший може працювати на поверхні, другий - всередині замкненого простору.

Обидва типи здатні каталізувати процеси, які призводять до знищення біоплівки - тобто, липкої маси, що складається зі скупчення бактерій, які оселяються у просторових структурах ясен і зубів.

"Мова йде про дійсно міждисциплінарне дослідження, - розповідає Майкл Ку. - Інженери, які й створили ці мікроботи, спирались на дані, надані мікробіологами".

У процесі роботи мікроботи виділяють набір хімічних речовин, що діють на біоплівкові покриття, що складаються з бактерій. Ці розчини складаються з наночастинок заліза, які каталітично взаємодіють з перекисом водню, виділяючи вільні радикали і знищуючи мільйони бактерій.

Вченим вдалося перевірити дієвість нового методу в клінічних умовах. Виявилося, що створені мікроботи здатні видаляти біоплівки не лише з поверхні зубів чи ясен, але й з глибинних структур зубного каналу, куди проникнути, як правило, буває непросто.

Наразі проводяться подальші випробування цих нанороботів. Вчені сподіваються, що вже найближчим часом їх зможуть використовувати в клініках.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ