Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Петро Порошенко: Наша мета – перетворити Україну на регіонального лідера

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україні вдалося подолати складний період економічного та промислового спаду і нині держава впевнено розвиває свої можливості завдяки співпраці з Єворопейським Союзом.
Фото Миколи Лазаренка
Фото Миколи Лазаренка
Фото Миколи Лазаренка

ʺНаша амбітна мета – перетворити Україну на регіонального лідера, з яким будуть рахуватися в усьому світі, на невід’ємну складову європейської цивілізації та наріжний елемент її безпеки. Без безпечної України не може бути безпечної Європиʺ, - сказав Петро Порошенко, виступаючи перед харків’янами. При цьому він наголосив, що ʺнаш план працює, найгірші випробування залишились позадуʺ.

Президент зазначив, що ʺросійська анексія Криму і окупація частини Донбасу не лише принесли численні страждання, а й завдали тяжкого удару по українській промисловостіʺ.

ʺАле хотів би нагадати, що планомірне і цілеспрямоване витіснення українських підприємств з російського ринку почалося не в 2014 році, а ще з початку 2000-х роківʺ, - нагадав Петро Порошенко.

ʺМи не лише уникли дефолту і стабілізували національну валюту. Ми зуміли вивести з піке економіку. Ми забезпечили зростання реального ВВП протягом 12 кварталів, а за підсумками трьох кварталів минулого року – 3,8% - найбільше за останні 7 років. Уперше за п’ять років інфляція зменшилася до 9,8%. Золотовалютні резерви перевищили довоєнний рівень і склали майже 21 мільярд доларів США. Це відповідь – де гроші МФВ, які дбайливо зберігаються в національних золотовалютних резервах. Наголошую, це найбільший обсяг за останні 5 років. Курс гривні протягом року тримався стабільним і навіть зміцнився на 1,4%. Ми повернули до життя банківську систему України. І за 2018 рік гривневі депозити населення в банках зросли на 14%. Це є найкращий символ довіри українців до банків Україниʺ, - підкреслив Глава держави.

Президент підкреслив, що значну роль у економічному зростанні України відіграло підписання Угоди про асоціацію з ЄС, ратифікацію якої намагалася заблокувати Російська Федерація. ʺЩо тільки вони не робили. І брехню в Австрії розповсюджували, в австрійському парламенті, і референдум в Нідерландах навіть організували: їздили росіяни по Нідерландам, казали, що вони є українцями і благали не ратифікувати Угоду про асоціацію, Угоду про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Ми не дали їм цього зробити і усі 28 країн-членів ЄС ратифікували цю Угодуʺ, - нагадав Президент

ʺЯк результат реалізація нашої спільної стратегії, стратегії моєї команди призвела до того, що частка ЄС в структурі нашого експорту складає вже 42,6%. Частка експорту Росії була 33%, зараз 7,7%. І більше вона немає важелів тиснути на Україну, ставити українців на коліна. Немає і ніколи не буде мати. Бо Україна є горда і волелюбна нація. І ми здатні і продемонстрували це. Розвиватися ефективно, спираючись на власні силиʺ, - наголосив Петро Порошенко.

ʺУ 2018 році ми продали товарів до країн Євросоюзу більше, ніж будь-коли. Наш експорт досяг найбільшої позначки за всю торговельну історію з ЄСʺ, - додав Президент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ