Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

НАТО підтверджує прийняття України через ПДЧ, але висуває низку умов

Саміт НАТО, який сьогодні пройшов у Брюсселі, підтверджує рішення Бухарестського саміту 2008 року про намір у майбутньому прийняти Україну. При цьому Києву треба зосередитися на реформах.

Про це йдеться в комюніке за підсумками саміту.

"Ми підтверджуємо рішення, прийняте на саміті в Бухаресті в 2008 році, про те, що Україна стане членом альянсу через План дій щодо членства (ПДЧ) як невід'ємної частини цього процесу. Ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також інших рішень, зокрема і те, що кожен партнер буде оцінюватися достойно", - йдеться в документі.

Також країни-учасниці НАТО виступили на підтримку права України самостійно визначати своє майбутнє і свій зовнішньополітичний курс.

У документі говориться, що щорічні національні програми в рамках Комісії НАТО - Україна (NUC) залишаються механізмом, за допомогою якого просуваються спрямовані на євроатлантичну інтеграцію реформи.

"Україна повинна повноцінно використовувати всі інструменти, доступні в рамках ПДЧ, для досягнення своєї мети щодо реалізації принципів і стандартів НАТО", - зазначили в альянсі та закликали завершити антикорупційну реформу, реформу децентралізації, СБУ тощо.

Крім того, повідомляється, що статус України як партнера сприяє розширенню співпраці з НАТО.

Додатково

Також під час пресконференції за підсумками саміту Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив:

"Головний сигнал буде такий: НАТО підтримує Україну. Ми надаємо політичну підтримку, активізуємо практичну підтримку в рамках контексту НАТО, а також на двосторонній основі, як це роблять інші країни НАТО", - заявив Столтенберг. У заяві за підсумками зустрічі у верхах ми підтвердили , що двері НАТО відкриті для України. Рішення прийняте на Бухарестській зустрічі в 2008-му році залишається в силі. Ми активізуємо нашу діяльність для того, щоб допомогти Україні. Ми надамо допомогу в проведенні реформ для просування по шляху інтеграції".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ