Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

НАТО посилює захист інфраструктури на «Північних потоках» – Столтенберг

Північний Альянс посилить захист підводної критичної інфраструктури після актів саботажу на російських «Північних потоках».

Фото: Depositphotos

Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Стокгольмі, під час неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС, повідомляє Укрінформ.

«Що ми знаємо – що була атака проти трубопроводів "Північного потоку", акт саботажу. Але ми не мали змоги визначити, хто стояв за цими діями. Тривають розслідування на національному рівні, тож варто дочекатися їх завершення, перш ніж робити висновки. Ми також знаємо, що це засвідчує важливість захисту критичної підводної інфраструктури. У нас тисячі кілометрів газових і нафтових трубопроводів, енергомереж, інтернет-кабелів. Вся ця інфраструктура має критичну важливість для наших суспільств», – наголосив керівник НАТО.

Він зауважив, що у штаб-квартирі НАТО вже створена спеціалізована структура для координації зусиль та обміну інформацією у цьому напрямку між союзниками по НАТО, а також для обміну досвідом із приватним сектором, із компаніями-власниками цієї інфраструктури з метою мінімізації ризиків та підвищення рівня захисту критичної інфраструктури.

Нагадаємо, торік наприкінці вересня на російських газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" сталася масштабна аварія. За даними шведської національної сейсмічної мережі, в районі, де стався витік газу, було два сильні підводні вибухи, які призвели до витоків газу.

Розслідування диверсії, яке здійснюється за участю компетентних органів Швеції, Німеччини та Данії, триває. У багатьох країнах схильні вважати, що підрив "Північних потоків" ініційований рф. У росії ж причетність до аварії заперечують.

7 березня в західній пресі почали з'являтись маетріали, в яких йшлося про  імовірну причетність «проукраїнських груп» до підриву газопроводів «Північний потік», яким газ постачався з росії до Німеччини.

Міністр оборони Олексій Резніков 8 березня наголосив, що Україна не має стосунку до вибухів на газопроводах «Північний потік».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ