Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Найенергоефективніші технології будівництва будинків

Рівень використання електричної або теплової енергії від зовнішніх джерел є показником енергетичної ефективності споруди.

Модна тенденція цивілізованих країн заходу – це нульове споживання енергії для обігріву приміщень. Досягається результат використанням сучасної побутової техніки, «розумними» електронними приладами управління внутрішнім простором. Але в старих будівлях з деревини, цегли, бетону майже неможливо позбутися протягів, щілин, холодних стін.

Будинок має бути зведений вже за новими технологіями й принципами, щоб в ньому здійснилась мрія господарів про мінімальні витрати на обігрів житла. Забудовник приватного дому обирає серед розповсюджених в регіоні традиційних матеріалів для зведення споруд:

  • керамічна цегла;
  • силікатна цегла;
  • піноблок;
  • газобетонні блоки;
  • деревина;
  • монолітний бетон.

Канадський будинок з СІП-панелей

В Україну пару десятиліть тому прийшла канадська технологія каркасного житлового будівництва на основі СІП-панелей. Ще не всі потенційні замовники мають переконання в тому, що ці легкі, «теплі», міцні будинки здатні позбавити сімейних перевитрат на обігрів приміщень, тому варто ознайомитись з тим, як будуються та експлуатуються панельні споруди. Корисна інформація за адресою https://lighthouse.kyiv.ua/budivnycztvo/budynky-z-sip-panelej може допомогти в прийнятті рішення щодо типу житлового будинку.

Газоблочні споруди

На українських підприємствах масово виробляють популярний будівельний матеріал для малоповерхового будівництва – газоблок. Це легкий бетонний виріб з цементу і наповнювача має пористу структуру, точні геометричні форми. З газобетону складають досить теплі житлові споруди, але за умови якісної штукатурки і наявності утеплювача. Навіть при доброму рівні зберігання тепла в холодну пору року цей матеріал все-таки є бетоном, що легко охолоджується зовні й передає температуру в середину будинку.

Чи можна побудувати енергоощадний будинок із цегли?

Цегляні будинки не вважаються енергоефективними, бо матеріал не є ізолятором тепла, а цегляна стіна не здатна утримати тепло в житлових приміщеннях, якщо має завтовшки не більше 2 рядів цегли. Щоб будинок захищав від зимового холоду, треба будувати принаймні з великих керамічних блоків з повітряними пустотами та пористою структурою. Такі стіни мають менше цементних містків холоду, тому краще зберігають тепло в оселі.

Деревʼяні каркасно-панельні будинки

В порівнянні з цими традиційними способами будівництва зовнішніх стін є абсолютно доступна за ціною і наявністю будівельних потужностей технологія каркасних будинків з СІП-панелей. Річ у тому, що жоден з існуючих методів зведення житла не може змагатися на першість в енергоефективності з герметичними будинками, утепленими товстим шаром пінолістиролу між двома міцними OSB-плитами. Це і є СІП-панель і канадська каркасна технологія енергоефективності житла для умов північних регіонів Європи й Америки з морозними зимами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ