Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ: реальний ВВП скоротився на 3,5% у річному вимірі

За даними Державної служби статистики України, у III кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 3,5% у річному вимірі. Про це повідомили 23 грудня у пресслужбі НБУ.

Водночас, якщо порівняти з ІI кварталом, зріс на 8,5% у сезонно скоригованому вимірі завдяки відновленню споживчого попиту та ділової активності після пом’якшення карантинних обмежень.

Ключовим фактором падіння ВВП залишалося скорочення інвестицій. Зменшення валового нагромадження основного капіталу поглибилося до 23,8% р/р. Бізнес утримувався від інвестицій через невизначеність з розвитком пандемії. Суттєве нарощення капітальних інвестицій продемонстрували лише поштова та кур'єрська діяльність. На показник також вплинула невирішеність окремих питань в альтернативній енергетиці.

Натомість споживання відновило зростання. Воно відреагувало на пом'якшення карантинних обмежень, збільшення доходів громадян, надолуження виконання видатків бюджету. Загалом споживчі витрати домогосподарств зросли на 1,0% р/р, а споживання державного сектору – на 8,2% р/р. Помітно зросли витрати бюджету на дорожню інфраструктуру, медицину та оборону.

Внесок чистого експорту до зміни ВВП залишився додатним, але суттєво зменшився (до 2,0 в.п.). Зокрема, обсяги експорту товарів та послуг залишалися нижче торішніх (на 7,2% р/р), водночас падіння імпорту сповільнилися (до 10,1% р/р) внаслідок пожвавлення споживчого попиту.

У розрізі видів діяльності у III кварталі 2020 року поліпшилися показники в усіх секторах економіки. Утім, через гірший врожай зберігався від'ємний внесок сільського господарства.

У IV кварталі 2020 року погіршення епідемічної ситуації та посилення карантинних обмежень стримуватимуть відновлення економіки. Певним компенсатором процесу буде подальше збільшення витрат бюджету на соціальну підтримку, медицину та дорожню інфраструктуру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ