Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ ввів в обіг дві пам’ятні монети "Мгарський Спасо-Преображенський монастир"

НБУ сьогодні, 21 травня, ввів у обіг дві пам’ятні монети “Мгарський Спасо-Преображенський монастир”, - інформує прес-служба НБУ.

НБУ ввів в обіг дві пам’ятні монети "Мгарський Спасо-Преображенський монастир"

Монета присвячена монастирю, заснованому в 1619 році на мальовничому узвишші правого берега річки Сула поблизу села Мгар, неподалік від міста Лубни. Мгарський Спасо-Преображенський монастир завжди відігравав важливу роль у духовному житті України. Тут було засноване православне церковне братство, а завдяки твердій позиції в боротьбі проти розширення унії на українських землях монастир швидко набув популярності і підтримки серед козацтва. Прикрасою монастирського комплексу є Спасо-Преображенський собор – один із визначних зразків архітектури доби українського бароко, споруджений наприкінці ХVII ст. коштом гетьманів Івана Самойловича та Івана Мазепи. Храм вражає своєю ліпниною, що має виразний рослинний характер.Срібна монета має номінал 10 гривень, її тираж – 2 500 штук, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г. Ціна НБУ на цю монету (з футляром) становить 988 гривень.

Монета з нейзильберу має номінал 5 гривень, її тираж – 40 000 штук. Коштує ця монета 51 гривню.

Аверс пам’ятної монети "Мгарський Спасо-Преображенський монастир"

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, ліворуч від якого напис НАЦІОНАЛЬНИЙ, праворуч – БАНК УКРАЇНИ; на дзеркальному тлі – стилізовану композицію: фігури козака (ліворуч) та монаха (праворуч), фрагменти барокового ліплення (угорі та внизу); у центрі зазначено номінал – 10/ ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2019.

Реверс пам’ятної монети "Мгарський Спасо-Преображенський монастир"

На реверсі монети розміщено панорамну композицію ансамблю споруд монастиря; написи: МГАРСЬКИЙ СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКИЙ МОНАСТИР (угорі по колу) та 400/РОКІВ (унизу); угорі ліворуч та внизу праворуч – декоративні барокові елементи з рослинним орнаментом.

Художник: Кузьмін Олександр , Скоблікова Марія

Скульптор: Атаманчук Володимир , Іваненко Святослав

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ