Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

НБУ випустив пам’ятну монету «Світло добра і любові», присвячену Олені Пчілці

Цьогоріч виповнюється 175 років від дня народження цієї видатної особистості, яка залишила визначний слід в українській історії та культурі. Відтак Національний банк України присвятив їй нову пам’ятну монету «“Світло добра і любові” (Олена Пчілка 1849–1930)».
Інфографіка: НБУ

Коротко про те, ким була Олена Пчілка.

Її справжнє ім’я – Ольга Петрівна Косач. Вона була молодшою сестрою професора Михайла Драгоманова та мала шістьох дітей, серед яких – Леся Українка.

Олена Пчілка багато працювала, була дуже різносторонньою особистістю та залишила по собі чималий творчий і науковий доробок.

Велику увагу вона приділяла громадській діяльності. Олена Пчілка активно боролася за право українців говорити та писати рідною мовою. Зокрема, купувала для бібліотек україномовні книги та власним коштом видавала українською книги інших авторів.

Також була активною учасницею феміністичного руху, ініціювала та редагувала феміністичний альманах "Перший вінок", який сприяв публікації творів жінок-письменниць.

Про дизайн монети

Монета має номінал 2 гривні, виготовлена з нейзильберу,

На аверсі розміщено стилізовану композицію, що символізує педагогічну та виховну діяльність Олени Пчілки: шість квіткових горщиків, стилізованих під елементи гадяцького орнаменту. Це не просто деталь, а символ дітей письменниці, вихованих у дусі українських традицій. Їхнє розташування нагадує мерлони оборонного муру, підкреслюючи непохитну “фортецю української ідентичності”, яка століттями протистоїть ворожим впливам.

На реверсі – портрет Олени Пчілки. Образ жінки на тлі, абриси якого нагадують корону, вражає своїм глибоким, сповненим мудрості та рішучості поглядом. Внизу півколом напис: “КОРОЛЕВА-МАТИ”, адже саме так з любов’ю називала свою матір Леся Українка.

Тираж – 30 000 штук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ