Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Волинь

Неординарні рішення Польщі щодо українського питання на Підкарпатті

Керівництво польського Сейму відкинуло рішення про проведення виїзного засідання парламентської комісії національних та етнічних меншин у Перемишлі та на Підкарпатті. Про це, як повідомляє ПРОстір, вони дізнався у четвер, 23 березня, з власних джерел у комісії

Згоду на таке виїзне засідання видає спікер Сейму, Марек Кухцінський (до речі, уродженець Перемишля). Прохання про такий виїзд до нього надійшло 6 березня.

Виїзне засідання комісії пропонувалося представниками української національної меншини у зв’язку з напруженням польсько-українських відносин на Підкарпатті, зокрема нападом на українську церковну процесію в Перемишлі і систематичним нищенням українських пам’ятників у регіоні.

Виїзне засідання планували провести 28—29 березня.

У вступному плані засідання виїзної комісії, знаходилися такі пункти, як покладення квітів біля пам’ятника вбитим у 1945 році українцям у селі Павлокома, візит у Музеї лемківської культури в Зиндрановій та візит на українському військовому цвинтарі в селі Пикуличі біля Перемишля, сплюндрованому вандалами у 2016 році.

Попередні виїзні засідання комісії національних та етнічних меншин мали місце восени минулого року в Ольштині та Ополі. У першому випадку обговорювалися проблеми українців на півночі Польщі, а в другому — проблеми німецької меншини у зв’язку з розширенням міста Ополе.

Водночас стало відомо, що на початку квітня в Перемишлі організовуються конференція, присвячена операції «Вісла» 1947 року. Серед «експертів», поза науковцями, бачимо прізвище проросійського діяча з Підкарпаття Анджея Запаловського. Тема його доповіді — «Міфи і факти щодо операції „Вісла” в Перемиському повіті»

Анджей Запаловський

До слова, після ліквідації Ради оборони боротьби і мучеництва в Польщі обов’язки цього органу взяв на себе Інститут національної пам’яті і Міністерство культури Польщі. Вони видаватимуть свою думки, зокрема, щодо встановлення нових пам’ятників.

Як повідомляє 23 березня «Gazeta Wyborcza», до комітету в Ряшеві — столиці Підкарпатського воєводства, де знаходиться чимало українських пам’ятників — увійшов Анджей Запаловський, відомий контактами з польськими праворадикалами та проросійськими середовищами. Отже, відтепер проросійський активіст вирішуватиме долю українських пам’ятників на Сході Польщі.
 
ГалІнфо раніше повідомляло, що Анджей Запаловський, відомий зокрема і тим, що публікується на сайтах так званої «Новоросії», отримав державну нагороду в Польщі.

ПРОстір

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ