Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Нобелівську премію з медицини отримали вчені, що відкрили мікроРНК

Нобелівську премію з фізіології та медицини цьогоріч вручили вченим Віктору Амбросу і Гарі Рувкуну за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів
Ілюстрація: Niklas Elmehed

Про це повідомив Нобелівський комітет, – передає hromadske.

У комітеті зазначають, що вчені виявили новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів.

«Їхнє новаторське відкриття виявило абсолютно новий принцип регуляції генів, який виявився важливим для багатоклітинних організмів, включно з людьми. Зараз відомо, що геном людини кодує понад тисячу мікроРНК. Їхнє дивовижне відкриття відкрило абсолютно новий вимір регуляції генів. МікроРНК виявилися фундаментально важливими для розвитку та функціонування організмів», — йдеться у повідомленні.

Наприкінці 1980 років Віктор Амброс і Гері Рувкун були докторантами в лабораторії Роберта Горвіца, який сам отримав Нобелівську премію 2002 року разом із Сіднеєм Бреннером і Джоном Салстоном.

Амброс і Рувкун цікавилися генами, які контролюють час активації різних генетичних програм, забезпечуючи розвиток різних типів клітин у потрібний час. Вони досліджували два мутантних штами хробаків, які демонстрували дефекти в часі активації генетичних програм під час розвитку. Лауреати хотіли ідентифікувати мутовані гени та зрозуміти їхню функцію.

Амброс, після свого докторського дослідження, продовжив роботу у лабораторії Гарвардського університету. Паралельно Гері Рувкун проводив дослідження у своїй лабораторії в Массачусетській лікарні загального профілю та Гарвардській медичній школі.

Що відомо про вчених?

Віктор Амброс народився в 1953 році в Ганновері, Нью-Гемпшир, США. Він здобув ступінь доктора філософії в Массачусетському технологічному інституті, де також проводив докторські дослідження в 1979-1985 роках. Потім став головним дослідником Гарвардського університету, був професором Дартмутської медичної школи, а зараз він є професором природничих наук Сільвермана в Медичній школі Університету Массачусетс.

Гері Рувкун народився в Берклі, штат Каліфорнія, США, у 1952 році. У 1982 році він здобув ступінь доктора філософії в Гарвардському університеті, був доктором Массачусетського технологічного інституту. Потім став головним дослідником Массачусетської загальної лікарні та Гарвардської медичної школи, де зараз є професором генетики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ