Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нобелівську премію з медицини присудили трьом вченим

У Стокгольмі почався Нобелівський тиждень. Традиційно першими оголосили ім’я лауреата премії з медицини і фізіології.

Цьогоріч нагороду присудили трьом вченим — Харві Олтеру, Майклу Хаутону та Чарльзу Райсу — за внесок у боротьбу з вірусом гепатиту С.

Про це повідомляє пресслужба Нобелівської премії, - інформує Громадське

Нобелівський комітет зазначає, що відкриття вчених виявили причини виникнення хронічного гепатиту та дозволили розробити нові ліки, які врятували мільйони життів. Ці троє вчених зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом, який передається через кров, став глобальною проблемою та спричиняє цироз і рак печінки у людей у всьому світі. 

годом був названий вірусом гепатиту С.

Водночас лауреати Харві Олтер та Чарльз Райсу зробили основні відкриття, які дозволили ідентифікувати вірус гепатиту С.

Райс також знайшов остаточні докази того, що лише вірус гепатиту С може викликати гепатит.

Зазначимо, минулого року Нобелівську премію з медицини отримали троє вчених: Ґреґ Семенза та Вільям Кейлін зі США і британець Пітер Реткліфф. Їхні дослідження допомогли визначити, як саме живі клітини реагують на перепади рівня кисню. За словами представників Нобелівського комітету, відкриття трьох науковців можуть допомогти в лікуванні анемії та раку.

Що таке гепатит C

Гепатит C — інфекційне захворювання, яке спричинює вірус гепатиту C. Він уражає як печінку, так й інші внутрішні органи та тканини, зокрема, кістковий мозок, щитоподібну залозу тощо. Інфекція часто перебігає безсимптомно, але хронічна її форма призводить до утворення фіброзу в печінці і в кінцевому результаті до цирозу, чи раку печінки Зараження відбувається через кров.

Переважно гепатит C лікують за допомогою противірусної терапії, і 50—80 % людей, що проходять таке лікування, видужують. За деякими оцінками, 130 — 170 мільйонів людей у світі інфіковані гепатитом C. Початок наукових досліджень цього виду гепатиту припадає на 70-ті роки минулого століття, а існування гепатиту C довели на генетичному рівні у 1989 році.

Нобелівська премія 2020 року

Протягом наступних днів стануть відомі лауреати Нобелівських премій у такій послідовності:

  • фізика — 6 жовтня;
  • хімія — 7 жовтня;
  • література — 8 жовтня;
  • премія миру — 9 жовтня;
  • премія імені Нобеля з економіки — 12 жовтня.

Цьогоріч призовий фонд премії збільшили. Лауреати зможуть отримати по 10 млн крон (приблизно 1 мільйон доларів) призових коштів. Це означає, що кожен із переможців отримає на 110 тисяч доларів більше, аніж нобеліанти минулого року.

Традиційна церемонія нагородження та бенкет у Стокгольмі були скасовані цього року через пандемію коронавірусної інфекції. Їх замінить телевізійний захід із лауреатами, які отримають винагороди у своїх країнах.

Церемонія вручення Премії миру, яка традиційно відбувається у столиці Норвегії Осло, запланована в скороченому варіанті, а традиційний бенкет також буде скасовано.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ