Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Норвегія підтримує освітню реформу в Україні

Як повідомили 15 листопада у прес-службі Міністерства України, команди 6 шкіл з України приїхали до Норвегії представити здобутки в розвитку демократичного врядування у своїх закладах.

Вони робили презентації у межах конференції, присвяченій 10-ій річниці діяльності Європейського центру імені Вергеланда за участі Прем’єр-міністра Норвегії Ерни Солберг  та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, яка перебуває з робочим візитом у місті Осло впродовж 14-16 листопада 2018 року.

Всього на конференції свої практики представляли 30 шкіл з різних країн світу. Їх запросила Рада Європи за підсумками проведеного опитування під час підготовки кампанії «Вільно говорити, безпечно навчатися: Демократичні школи для всіх». Акція має на меті залучати школи, активізувати їх, щоб вони працювали над покращенням освітнього середовища та атмосфери в школі.

Зокрема, Лілія Гриневич та Ерна Солберг мали нагоду поспілкуватися з учителькою та ученицею Чернівецької загальноосвітньої школи № 38.

«Програма Schools for Democracy дозволила нам взяти участь у побудові абсолютно нової школи. Школи, в якій учням надається свобода думки та слова, де пропагується міцна співпраця учня та вчителя, заснована на довірі. Де всі учасники навчально-виховного процесу знають про свої права, але не забувають про обов'язки, і кожен з них може долучитися до врядування школи через планування роботи, адже тільки разом можна зробити багато», - зазначає вчителька Чернівецької ЗОШ 38 Юлія Мінтянська.

Презентувати свої напрацювання, а також поспілкуватися з Міністром Лілією Гриневич мали можливість колективи з Мелітопольської школи № 23, Ірпінської СЗОШ №2 з поглибленим вивченням економіки та права, Краматорської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №16, Миргородського НВК «Гелікон» та Конотопської гімназії.

«Норвегія підтримує освітню реформу в Україні за допомогою Європейського центру "Вергреленд" з 2014 року, що здійснював новаторську роботу в Україні ще до "Майдану". Уряд України має амбітні плани щодо реформування усієї системи освіти. І ми підтримуємо її, оскільки метою є формування вільних та інформованих громадян. Важливість захисту права людей на те, щоб жити у правді та зробити свій вибір, є беззаперечною. Якщо я не помиляюся, це також суголосно цінностям "Революції Гідності" 2014 року в Україні», - повідомила Ерна Солберг.

У короткій розмові між Лілією Гриневич та Прем'єр-міністром Норвегії український Міністр освіти і науки подякувала норвежцям за послідовну підтримку української демократії та сильну позицію щодо нелегального анексії Криму та війни на Донбасі.

Нагадуємо, що Європейський центр імені Вергеланда  допомагає Міністерству освіти і науки в імплементації реформ у сфері освіти, розвитку громадянської освіти, розробці нових Держстандартів на компетентністній основі, впровадженні нових підходів до оцінки якості освіти та ділиться досвідом Норвегії з питань організації освітнього процесу.

Довідково: 

Європейський центр імені Вергеланда – це європейський експертний центр у сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, заснований Радою Європи та Норвегією у 2008 році з метою надання підтримки державам-членам Ради Європи у реалізації політики у згаданій сфері.

Програма Демократична школа (2018-2021) є продовженням попередньої програми та має охопити до 180 шкіл до 2021 року. Програма полягає у демократизації освітнього процесу в школах-учасниках, заохоченні співпраці між школами, розробці та пілотуванні матеріалів для формування громадянських компетентностей у 5-9 класах. Також планується розробка масових відкритих онлайн-курсів для учителів.

Наразі у проекті беруть участь майже 120 шкіл, 30 шкіл уже завершили свою участь, проте, 10 все ще активно залучаються до роботи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ