Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Новим прем’єр-міністром Британії стане Боріс Джонсон

Борис Джонсон став переможцем виборів лідера Консервативній партії Британії, на яких визначалося, хто буде новим прем'єром Британії, - передає BBC Україна.
Боріс Джонсон. Фото: BBC

У середу він замінить на посаді очільника уряду Терезу Мей.

У голосуванні за нового лідера взяли участь 87% зі 160 тисяч членів Консервативної партії. У боротьбі за лідерство в партії Борис Джонсон з 92 тисячами голосів переміг міністра закордонних справ Джеремі Ганта, який отримав майже 47 тисяч голосів.

Новому прем'єру Британії 55 років, він є випускником Оксфордського університету.

В останнє десятиліття Борис Джонсон був одним з провідних політиків Консервативної партії. З 2008 по 2016 роки він був мером Лондона, а у 2016-2018 роках займав посаду міністра закордонних справ Британії в уряді Терези Мей.

Під час референдуму за "брекзит" у 2016 році він був "обличчям" кампанії за вихід Британії з ЄС.

Борис Джонсон виступає за те, щоб змінити угоду з ЄС про вихід з інтеграційного об'єднання, а якщо цього не вийде - пропонує виходити з ЄС без угоди вже 31 жовтня.

Довгий шлях до посади

Борис Джонсон - випускник Ітона, найвідомішої і престижної школи, напевно, не тільки в Британії, але й у всьому світі. У цій школі для хлопчиків навчалися 19 з 54 прем'єр-міністрів в британській історії, зокрема прем'єр Британії у 2010-2016 роках Девід Кемерон. Джонсон стане "ювілейним", двадцятим випускником Ітона на чолі уряду Британії.

Він став відомий у всьому світі ще 11 років тому, коли виграв вибори мера Лондона.

До того пан Джонсон багато років був журналістом Daily Telegraph, зокрема кореспондентом видання у Брюсселі, був також редактором The Spectator.

У віці 36 років у 2001 році Борис Джонсон розпочав політичну кар'єру і був обраний депутатом Палати громад від консерваторів.

У 2008 році понад 53% лондонців обрали Джонсона мером міста. На цій посаді одним з головних його завдань стало проведення у британській столиці Олімпійських ігор і він впорався з ним успішно.

У 2016 році Джонсон був одним з палких прихильників виходу Британії з ЄС. На референдумі у червні 2016 році прихильники "брекзит" перемогли, а премєр Девід Кемерон, що підтримував позицію залишитися в ЄС, пішов у відставку.

Втім, після цього Борис Джонсон не став виставляти свою кандидатуру на посаду очільника уряду і став очільником МЗС в уряді Терези Мей.

Через розбіжності з прем'єркою щодо "брекзиту" він пішов у відставку у липні 2018 року і неодноразово критикував пані Мей.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ