Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Новинки книг у жанрі Non-fiction в Україні 2023

Нон-фікшн набуває все більшої популярності, адже цьогоріч видавці тішать приголомшливою кількістю новинок, серед яких твори, присвячені саморозвитку, науці, війні тощо. Серед них багато й українських авторів.

64e7d904959ef.webp

Що таке нон-фікшн

Нон-фікшн література належить до нехудожньої та прикладної, адже факти в книжках не вигадані, а реальні. Саме тому до категорії потрапляє широкий спектр книжкової продукції, включно з кулінарними книжками, мемуарами, есеями, енциклопедіями та словниками, науково-популярною літературою, книжками з психології й особистісного зростання, філософією тощо.

Добірка нових українських книжок жанру нон-фікшн

  • «Фриланс здорової людини», Тетяна Гончаренко. Останніми роками в Україні фриланс досить популярний і недарма. До цієї категорії відносять людей найрізноманітніших професій — від копірайтерів, дизайнерів і монтажерів до рієлторів, юристів і навіть тренерів. Авторка книги вирішила не обмежуватися власним п’ятирічним досвідом на фрилансі, а взяла інтерв’ю в багатьох працівників, аби розповісти про плюси та мінуси такої роботи. Окрім лайфхаків боротьби з прокрастинацією, веселих історій та оцінювання себе як фахівця, вона розповідає про майбутнє позаштатної роботи та її перспективи.
  • «Страшне, прекрасне та потворне в Чорнобилі», Олена Паренюк та Катерина Шаванова. Читач навряд чи знайде в цій книзі історії ліквідаторів чи детальний опис трагедії в Чорнобилі. Натомість після постійних провокацій росіян на ЗАЕС та їхнього вторгнення на ЧАЕС на початку повномасштабної війни з’явилася потреба пояснити, що таке радіація та як вона працює. Самі ж авторки твору є науковицями, а Олена Паренюк — кандидатка біологічних наук із радіобіології. Разом вони розвіюють міфи про радіацію разом із жартівливими історіями про роботу радіобіологів.
  • «Запитайте у фармацевта. Як працюють ліки», Вікторія Михайлова. Що відбувається з організмом, який постійно отримує пігулки? Якщо вас цікавить відповідь на це питання, вам варто прочитати цю книгу. Крім того, тут зібрали факти про розробку, сертифікацію та найпопулярніші ліки в Україні.
  • «#Маріуполь #Надія», Надія Сухорукова. Історія зруйнованого росіянами Маріуполя відома всьому світу. Серед тих, хто пережив цю трагедію, — авторка книги, яка щодня фіксувала у власному щоденнику кожен день життя там. Уривки твору звучали навіть за кордоном, тож прочитати його варто кожному.
  • «(Не)історичні миті. Нариси про минулі сто років», Володимир В’ятрович. Відомий український історик у новій збірці виклав 50 нарисів про трагічне минуле України — від початку ХХ століття і до сьогодні. Кожна з цих подій не завжди знаходила відображення у підручниках історії, проте сильно повпливала на творення української держави.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ