Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Новий апарат для УЗ-дослідження подарували ЗУСДМЦ благодійники зі Словаччини та Чехії

Пристрій Logiq P9 XDClear, виробництва GE, вартістю 51 тис. євро, уже запрацював у дитячій лікарні.

Нове обладнання дуже потрібне для проведення досліджень унікальним методом, який в межах України наразі доступний лише у нашій лікарні. Йдеться про УЗД-дослідження з використанням довенного контрасту, яке є більш інформативним та значно знижує ризик ускладнень у порівнянні з іншими формами.

Метод контрастування CEUS унікальний для України. Проєкт із його впровадження в ЗУСДМЦ започаткований ще у 2018 році, проте розвиток його стримувала проблема із наявністю і сертифікацією контрастних середників в Україні. Доктор Віктор Жельов, який є членом Міжнародної асоціації контрастного ультразвуку (ICUS) з 2016 року, зумів домовитись з керівництвом асоціації і безпосереднім виробником ( Bracco Int.) про надання безкоштовно нашому Центру препарату SonoVue. Другим етапом мало бути придбання спеціалізованого мобільного ультразвукового сканеру загальною вартістю біля 70 тис євро.

Словацький благодійний фонд Svetielko Pomoci, який працює з онкологічними пацієнтами, у співфінансуванні із чеськими благодійниками ( Nadche rodiny Vlckovich) та Donio Slovensko допоміг придбати відповідний УЗД-пристрій з частиною потрібних аксесуарів. Іншу частину пообіцяли придбати українські благочинні фонди.

Віктор Жельов, лікар променевої діагностики, розповів, що саме завдяки новій методиці нещодавно вдалось виявити абсцес мозку у п'ятимісячної дитини.

Маленький пацієнт потрапив до нас з підозрою на мультисистемний запальний синдром після перенесеного коронавірусу. Дитина гарячкувала (температура підіймалась за позначку 38С), мала виражену неврологічну симптоматику та розлади випорожнень.

Стан дитини вдалось стабілізувати, а для постановки діагнозу лікарі Центру призначили повторні обстеження. Звичайна нейросонографія показала вогнищеву патологію мозку, а контрастно-посилена нейросонографія показала у головному мозку аваскуляторне вогнище великих розмірів - абсцес.

Наступного дня малечу прооперували нейрохірурги, зараз хлопчик одужує.

Віктор Жельов каже, що під час звичайного УЗД не завжди можна побачити проблему. Контрастне підсилення (CEUS), яке використовує медик, допомагає чітко та надійно відобразити патологію.

Також ультразвукові контрастні речовини мають величезну перевагу для педіатричних пацієнтів, оскільки вони можуть повністю виключити радіаційне опромінення у порівнянні з іншими формами діагностичної візуалізації, уникнути седації або анестезії, а також чітко та надійно відобразити патологію. До того ж ці речовини не містять барвника і не створюють ризику пошкодження нирок або відкладення контрастних речовин у мозку.

Дякуємо усім доброчинцям за підтримку! З вашою допомогою ми маємо надію на ще більше позитивних історій одужань!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ