Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Новий ісландський уряд хоче вступу до ЄС

Новий уряд Ісландії, який сформував коаліцію, планує порушити питання щодо приєднання до ЄС. Питання планують внести до порядку денного, пропонуючи парламенту проголосувати за це рішення.

Депутати голосуватимуть за те, аби провести референдум щодо членства в ЄС, повідомили у коаліції.

Ісландія почала переговори про вступ до ЄС у 2010 році, на той час країна ще не оговталася від фінансової кризи 2008 року.

Пізніше переговори відклали на тлі великої кількості євроскептиків у країні. Загальна кількість населення на острівній державі 328 тисяч людей.

Голосування за "брекзит" викликало інтерес британського уряду до пошуку альтернативних моделей для торгівлі з ЄС, наприклад, з Ісландією.

Поки не відомо, коли ісландські депутати відновлять дебати щодо членства в ЄС.

Правоцентристський уряд очолює Б'ярні Бенедиктссон із консервативної партії незалежності. Раніше він був міністром фінансів.

Тісніші зв'язки із ЄС

Партнерами по коаліції прем'єр-міністра стала Партія реформ і партія "Світле майбутнє".

Угоду про коаліцію підписали у вівторок після декількох тижнів політичних суперечок і виборів 29 жовтня.

Ісландія має глибокі зв'язки із ЄС - вона член Шенгенської зони. Крім того, країна є учасником єдиного ринку, але туди не входить її сільське господарство і рибальство .

Статус Ісландії дозволяє їм швидко отримати членство в ЄС у разі виконання вимог - на відміну від балканських кандидатів і Туреччини.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ