Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Новий законопроект про обіг зброї не вирішує проблему ефективного самозахисту українців

Розроблений фракцією «Слуга народу» законопроект «Про обіг цивільної зброї і боєприпасів до неї», не дозволяє громадянам захистити себе на вулицях, бо МВС не зацікавлене втратити монополію на охоронні послуги і позбавитися вигідних корупційних схем. Про це в розповів голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Експерт зазначив, що новий закон про обіг зброї, має дозволити громадянам збройний самозахист від нападників не в помешканнях, а на вулицях, де імовірність атаки суттєво вища.

«Я не бачу сенсу використання людьми короткоствольної зброї для захисту помешкань. Короткоствольна зброя має бути у людей, коли вони пересуваються. Її слід переносити приховано, щоб не дратувати оточуючих, не показувати й не афішувати злочинцям, в кого зброя є, а в кого її нема. Зброя потрібна, щоб злочинці побоювалися ризикнути напасти на озброєну людину. Це ціла філософія, яка працює у всьому світі, зокрема – в сусідній Молдові»

Неврегульованість цього питання, на думку аналітика, призвела до формування в Україні найбільшого в Європі підпільного «чорного» ринку зброї.

«Сьогодні українці вже можуть захищати власні домівки за допомогою мисливської зброї – їм дозволено зберігати і використовувати карабіни та гладкоствольну зброю для захисту помешкань. Насправді, людям бракує пістолетів. Справа в тому, що найбільша кількість інцидентів, де людина потребує зброї для самозахисту, трапляється на вулиці, а у домівки злочинці проникають набагато рідше. Ця ситуація породила величезний попит на «чорні» пістолети на «чорному» ринку і вивело Україну на перші позиції в Європі за обігом незареєстрованої зброї. Доки не зникне попит на таку зброю, існуватиме пропозиція. На жаль, зареєстрований «Слугою народу» законопроект не створює дієвого механізму для подолання цього явища» - зазначив Георгій Учайкін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ